toggle menu

Reactie: KNVB

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 19 september 2016, over de effecten van kunstgras, heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) de onderstaande reactie gegeven.

'De KNVB wilt dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Zowel op natuurgras als kunstgras, in die keuze is een vereniging vrij. Het grote voordeel van kunstgrasvelden is dat er bij bijna alle weersomstandigheden gevoetbald kan worden. Daarnaast kan er gedurende het hele jaar en op intensievere basis gebruik gemaakt worden van kunstgrasvelden in vergelijking met natuurgrasvelden.

 

De FIFA en het NOC*NSF hebben voorwaarden gesteld waarmee iedereen op een veilige manier kunnen voetballen. Als een club voor kunstgras kiest, adviseert en ondersteunt de KNVB bij het voldoen aan die normen.  Elk kunstgras dat hier aan voldoet, krijgt een certificaat. Velden die gecertificeerd zijn na 1 juli 2010, moeten vanaf acht jaar na aanleg per 2018 een verplichte keuring ondergaan. Als die keuring niet goed verloopt, mag er op die velden geen competitie mogen gevoetbald worden. Zie hier voor meer info.

 

Er zijn onderzoeken uitgevoerd naar de blessuregevoeligheid van velden. Hieruit kwam naar voren dat er niet meer blessures zijn op natuurgrasvelden dan op kunstgrasvelden en vice versa. Maar dat er wel sprake is van andere blessures. Daarnaast is kunstgras continu in ontwikkeling. Zo zijn er materialen ontwikkeld waardoor het kunstgras meer op een echte natuurlijke grasmat lijkt, duurzamer is en minder blessures oplevert. Op initiatief van de KNVB wordt op korte termijn met overheden, gemeenten en kunstgrasfabrikanten de verdere invulling van deze ontwikkeling besproken.'

Meer over:

Ook interessant