toggle menu

Reactie: Nederlands Instituut van Psychologen

Hieronder de reactie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op de uitzending van Radar van 23 februari 2015.

Het NIP is voor het aanpakken van zorgfraude, in dat licht is de materiële code ingevoerd en dat vinden wij ook goed. Maar dit moet dan wel gedaan worden volgens de afgesproken protocollen. Het belangrijkste is om te realiseren dat de koepel van zorgverzekeraars dit protocol heeft opgesteld en dat verzekeraars zich hier dus aan moeten houden. Het NIP wil dat de zorgverzekeraar vertrouwen heeft in de zorgaanbieder, hij heeft immers ook een contract met de zorgaanbieder afgesloten. In het contract liggen afspraken over welke zorg wordt verleend. De materiële controle is bedoeld voor de zorgverzekeraar als die gerichte vermoedens heeft dat er iets niet pluis is met de declaraties van de zorgaanbieder. Hiervoor is het protocol opgesteld, controle achteraf. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft dit protocol niet goedgekeurd.

 

Signalen die het NIP krijgt is dat de materiële controle juist verschuift naar voren. Aan de start van een zorgtraject wordt er onnodig veel informatie opgevraagd. Dit is, zeker als de cliënt gebruik maakt van zijn recht op privacy complex. De zorgaanbieder heeft dan te maken met een dilemma tussen het vergoed krijgen van de behandeling en zijn medisch beroepsgeheim. Het NIP adviseert altijd het medisch beroepsgeheim te laten prevaleren, dit conform de beroepscode voor psychologen!

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant