toggle menu

Test: Supermarkt-sushi (uitgebreid)

Sushi. Bijna iedereen is er dol op. Nadat de Italiaanse keuken ons land veroverde is er nu de invasie van de Japanse. Ook in de supermarkt is deze snack inmiddels in alle soorten en maten te vinden. Rauwe vis, een beetje rijst, wat zeewier en je hebt sushi, of niet? Een team van experts zocht voor ons uit wat de beste supermarkt sushi is.

Wij kochten de sushi bij verschillende grote ketens; Jumbo, Albert Heijn en C1000. We vonden zowel diepvries sushi als verse varianten.  

De Sushi’s

Sushi A: Josushi van C1000. Deze diepvries sushi wordt in Duitsland gemaakt. Sushi B: Yoshino, verse sushi van Albert Heijn. Sushi C: Pure Asia, diepvries sushi van Albert Heijn Sushi D: Tai Ryo is de verse sushi van Jumbo Sushi E: De diepvries van de Jumbo, die heet gewoon Jumbo sushi.

Het Panel

De test doen we in een zeer toepasselijke setting, namelijk de Japanse Tuin van landgoed Clingendael in Den Haag. We nodigen drie Japanse experts uit. De eerste is Rie Bastiaanse, zij geeft cursussen en demonstraties in sushi-maken. Al haar kennis heeft ze opgedaan door jarenlang te werken in een sushi restaurant in Tokyo. De tweede expert is Chef Tají, ook hij geeft cursussen in sushi maken en hij voelt zich erg verbonden met de Japanse cultuur. Voor hem is eten hetzelfde als liefde.

De laatste is Yoko Mast, zij is lid van de Kazaguruma’s. Een clubje van Japanse vrouwen die maandelijks samenkomen. Omdat haar Nederlandse man niet graag naar Japanse restaurants gaat, maakt ze thuis zelf vaak sushi. 

Onze vierde expert ontmoeten we op zijn eigen terrein, chef Hosokawa in het Japanse gelijknamige restaurant op het Max Euwenplein in Amsterdam. Hij werkte lange tijd in het Okura Hotel in Amsterdam tot hij in 1992 zijn eigen restaurant opende. Hij proeft de supermarkt sushi ook, maar wil geen cijfers geven uit respect voor de producten van zijn collega’s.

De drie diepvries sushi hebben we een dag voor de opnames gekocht. We laten ze ontdooien zoals op de verpakking staat aangegeven. De verse sushi hebben we dezelfde ochtend aangeschaft.

De Test

De eerste sushi die we testen, de diepvriesvariant van de C1000, valt bij onze experts in goede aarde. Yoko vertelt zelfs dat hij dicht bij verse sushi komt. Onze andere experts zijn iets minder enthousiast maar ze vinden hem wel oké. De rijst is niet te hard en de vis ziet er goed uit. Als je honger hebt is deze goed te eten is het algemene besluit. Een redelijk goed begin dus.

Ook de tweede sushi set, de verse van de Albert Heijn, valt op het eerste zicht in goede aarde. Bij het proeven loopt het echter mis. Volgens Rie is de gebruikte tonijn afkomstig uit blik en dat vindt ze maar niets. Alle experts vinden de set er goedkoop uitzien. Laat dit nu net de duurste sushi uit de test zijn.Ook de rijst vinden ze niet lekker. 

Over de derde sushi, de diepvries van de Albert Heijn, is ons testpanel unaniem, hij is niet te eten. De sushi-set ziet er plastic uit en de kwaliteit van de vis is beneden alle peil. Rie weigert hem te proeven, ze is bang ziek te worden.

We laten snel de vierde sushi set aanrukken voordat ons testpanel er vandoor gaat. De verse sushi van Jumbo is aan de beurt. Iedereen is het erover eens dat hij er mooi uit ziet. Maar het oogt mooier dan het smaakt vertelt Taji, de rijst is te hard en te droog. Het zag er smakelijk uit, maar de inferieure ingrediënten verpesten het geheel. 

Tijd voor de laatste sushi, de diepvries van Jumbo. Ook hier is ons testpanel het onmiddellijk eens; het ziet er niet lekker uit. Maar na het proeven draaien ze een beetje bij. De rijst is opnieuw niet lekker maar de vis deze keer wel, gelukkig.

De uitslag

Josushi                               6,1

Jumbo Verse                       3,9 Albert Heijn, verse               3,8 Jumbo Diepvries                  3,7 Pure Asia                             1,3

In het algemeen slaagt de supermarkt sushi niet voor onze paneltest. Onze experts zijn bedroefd dat wij dit ‘sushi’ noemen. Wat opvalt is dat een diepvries sushi beter in de smaak valt dan de verse varianten. De fabrikanten kunnen nog veel leren besluit het panel.

Voor de echte doe-het-zelvers onder de Radar-kijkers geeft chef Hosokawa nog een speciale masterclass sushi maken (klik op de link voor de video). 

Wie zich liever laat bedienen door een van onze experts kan hier terecht:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant