toggle menu

Verplichte vrijwillige bijdrage

MBO-studenten moeten voor hun opleiding een bepaald bedrag aan lesgeld betalen. Daarnaast vragen veel MBO scholen ook nog een bijdrage. Hieronder valt bijvoorbeeld: het gebruik van internet, een campuspasje en softwarelicenties. Kortom, dingen die je nodig hebt om de opleiding te volgen. Volgens het JOB, de jongerenorganisatie beroepsonderwijs zijn dit kosten die de school zelf moet dekken. Hier denken de scholen anders over...

Volgens het JOB maakt een derde van de MBO-opleidingen van de vrijwillige bijdrage een verplichte bijdrage. De studenten die dan niet betalen krijgen aanmaningskosten en zelfs deurwaarders voor hun deur. De school dreigt zelfs hun diploma tegen te houden.

Dat speelt al tien jaar, zegt JOB, en nog steeds heerst er onduidelijkheid over wie er moet betalen. Verschillende rechtszaken werden al gewonnen door de studenten maar de scholen blijven een bijdrage eisen.

Het JOB en de MBO Raad trachtten samen een leidraad te vinden maar de onderhandelingen stokten. Nu is het aan het ministerie van onderwijs om de knoop door te hakken en met een beslissing te komen. Een nieuwe regelgeving van wat bij de student mag verhaald worden en wat niet, wordt verwacht in mei.

Studenten die het niet eens zijn met de bijdrage kunnen via de website van het JOB een aantal bezwaarbrieven krijgen om zo hun recht te halen.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant