Verschillen beperkte naturapolis, naturapolis en restitutiepolis

Radar belicht de onderhandelingspositie van kleine behandelcentra. In de uitzending laten zien hoe je ervoor zorgt dat je de zorg die jij wilt vergoed krijgt. In dit artikel leggen we uit waar je met een beperkte naturapolis, naturapolis en restitutiepolis terecht kunt en wat de verschillen tussen deze polissen zijn.

Beperkte naturapolissen:

Dit zijn naturapolissen waarbij je maar naar een heel beperkt aantal zorgverleners kunt. Het zijn vaak de goedkoopste polissen. Denk aan Univé Zekur, Menzis BudgetBewust en Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief polis. 

Natura betekent dat je alleen verzekerd bent als je naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar een contract mee heeft. Ga je toch naar een andere zorgverlener, dan mag je zelf een groot deel van de rekening betalen.

Bij een beperkte naturapolis mag je voor die planbare zorg dus maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Ook voor je medicijnen mag je alleen naar aangewezen apothekers. Kies je voor deze polis dan krijg je dus te maken met zeer beperkte keus. 

Naturapolissen:

Dit zijn ook polissen waarbij je alleen naar de zorgverleners mag, waar je verzekeraar een contract mee heeft. Bij gewone naturapolissen heb je vaak veel meer keus dan bij beperkte naturapolissen. Er zitten dus meer gecontracteerde aanbieders in je pakket. 

De polissen zijn ook duurder dan de beperkte naturapolissen. En ook hier geldt: ga je toch naar een ongecontracteerde aanbieder dan betaal je een groot deel van de rekening zelf. 

Restitutiepolissen:

Restitutiepolissen zijn polissen waarbij je naar alle zorgaanbieders mag. In feite spreek je af met je verzekeraar dat zij je zorgkosten aan jou terugbetalen. Dit zijn de duurste polissen en je kunt dan naar iedere aanbieder die jij wenst. Je krijgt zelf de rekening en declareert deze bij je verzekeraar.

Hier komt ook een bij beperking kijken. Vaak is in de polis afgesproken dat je niet meer vergoed krijgt dan de gecontracteerde prijs. Dat is dus de prijs die jouw verzekeraar heeft afgesproken met de gecontracteerde zorgaanbieders.

Omdat dat afgesproken tarief vaak het resultaat is van scherpe onderhandelingen en de zorgverlener dat bijvoorbeeld goedkoper kan doen, omdat de verzekeraar veel behandelingen inkoopt, ligt deze prijs vaak onder het tarief dat een zorgverlener aan een patiënt berekend.

Een voorbeeld. Een operatie kost 4500 euro, maar de verzekeraar heeft met de ziekenhuizen afgesproken dat ze voor deze operatie 3900 euro mogen declareren. De ziekenhuizen gaan daarmee akkoord, omdat ze veel operaties aan de zorgverzekeraar verkopen en bij efficiënt werk het voor deze prijs kunnen doen.

De patiënt die naar een ziekenhuis van zijn eigen keus gaat en zelf de rekening indient bij de verzekeraar, krijgt dus wel een rekening van 4500 euro. Dat kost een operatie namelijk in dat ziekenhuis. Maar omdat er in de voorwaarden van de restitutiepolis staat dat alleen het gecontracteerde tarief wordt vergoed, krijgt deze verzekerde maar 3900 euro.  

Ook interessant