toggle menu

Waar zit Bisfenol A in?

Bisfenol A, afgekort BPA, wordt gebruikt voor het maken van hard plastic, blikjes en in mindere mate ook in kassabonnen.

Blikjes

De voornaamste bron van Bisfenol A zijn epoxyharsen. Dit is het plastic dat aan de binnenkant van blikjes zit of aan de binnenkant van deksel van potjes. Het zit mogelijk ook aan de binnenkant van blikjes drinken. De fabrikant heeft geen verplichting op de verpakking te zetten dat er BPA in zit.

Plastic

Bisfenol A zit in harde soorten plastic; harde plastic drinkbekers, broodtrommels, bestek etc.  Als leidraad kunt u kijken naar de plastic tekens 3 en 7.  Als u aan de onderkant van plastic producten kijkt (bijvoorbeeld, plastic bekers, broodtrommels, bestek maar ook speelgoed en cd’s) ziet u een plastic tekentje staan.  De tekens met cijfer 3 (PVC) en 7 (PC) bevatten dan waarschijnlijk BPA. Dit is echter geen absolute garantie.

Over het algemeen geldt dat de afgifte van BPA bij hergebruik van hetzelfde product minder wordt. Hoe vaker u een plastic fles zal wassen, hoe minder de afgifte van BPA wordt. Hergebruiken met warme dranken is dan weer niet zo’n goed idee.

U kunt een plastic product (met nummer 3 en 7) beter niet in de magnetron doen.  De verhitting van het plastic kan mogelijk de afgifte van BPA bevorderen.

Babyflesjes

In Nederland zijn de flesjes babyvoeding BPA vrij. Dat staat ook meestal op de flesjes. Het is overigens niet verstandig om deze flesjes te verhitten in de magnetron.

Kassabonnen

BPA zit ook in kassabonnen. De afgifte BPA is echter veel lager dan BPA dat u via het voedsel binnenkrijgt.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant