toggle menu

Zorgverzekering

De zorgverzekeraars krijgen steeds meer macht. Radar kreeg afgelopen tijd veel vragen en klachten van mensen die de zorg die ze nodig hebben niet volledig vergoed kregen of een behandeling niet bij de vertrouwde arts konden ondergaan. Wat is hiervan de oorzaak? En hoe vermijd je deze valkuilen?

Probleem

Het is u vast niet ontgaan dat afgelopen tijd de zorgpremies flink zijn gestegen. Maar dat is niet het enige. Door het veranderde stelsel van zorgverzekeraars en het vrijgeven van de zorgmarkt ontstaan er meer problemen.

Zo kunnen verzekeraars in toenemende mate bepalen welke zorg u waar moet ondergaan. Dit doen ze door met zorgaanbieders contracten af te sluiten. Ze willen dus dat de zorg wordt afgenomen bij gecontracteerde zorgverleners waarbij ze geen rekening houden met de wensen van de klant. Zo moet een vrouw uit Venlo met haar dochtertje van tien maanden voor behandeling naar het ziekenhuis in Den Helder, in plaats van naar hun vertrouwde arts in het ziekenhuis dichtbij huis. Of een man die zijn kunstgebit wil declareren, maar deze maar gedeeltelijk vergoed krijgt omdat het is gedaan bij een ‘niet gecontracteerde zorgverlener’. Radar wordt overspoeld met voorbeelden van mensen die de dupe zijn van de macht van de zorgverzekeraar. Toch is dit te voorkomen door de juiste verzekering te kiezen met het juiste pakket. 

Restitutie- of Naturapolis?

Bij het kiezen van een zorgverzekering zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kunt u alleen een basisverzekering nemen, of juist een uitgebreid aanvullend pakket. Ook kunt kiezen tussen een natura- of een restitutiepolis.

Natura-, ook wel combinatiepolis, houdt in dat u geen rekening thuis krijgt van de zorgaanbieder, maar dat deze rechtstreeks naar de verzekeraar gaat. De verzekeraar heeft vaak contracten met ziekenhuizen en andere zorginstellingen en bepaald dus waar de klant naartoe gaat. Gaat u toch naar een andere zorgaanbieder, krijgt u minder of soms helemaal niks vergoed.

Bij een restitutiepolis krijgt u vaak wel een rekening thuis die u zelf vervolgens bij uw verzekering kunt declareren. De verzekeraar heeft in dit geval minder te zeggen over waar u uw medische zorg afneemt. 

Chronisch zieken

Vaak denken chronisch zieken dat overstappen niet mogelijk is. In de praktijk valt dit echter mee. Voor een basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Maar ook voor bijna alle uitgebreide aanvullende verzekeringen geldt een acceptatiekeuring, waardoor het ook voor chronisch zieken makkelijk is om over te stappen. 

Collectiviteitskorting

Een meerderheid denkt goedkoper uit te zijn met een collectieve verzekering. Toch is het goed hier nog een naar te kijken; vaak is het zo dat je bij een andere verzekeraar net zo goed en ook goedkoper uit kan zijn. 

Overstappen

Ook ontevreden over uw zorgverzekering? U kunt nog overstappen! Zeg voor 1 januari uw oude zorgverzekering op en zorg dat u voor 1 februari een nieuwe heeft. Let op: zeg nooit op voordat u zeker weet dat uw aanvraag voor de nieuwe verzekering is goedgekeurd. Kijk op sites als www.independer.nl, www.zorgkiezer.nl, www.verzekeringssite.nl of www.consumentenbond.nl. Hier kunt u de verschillende zorgverzekeringen vergelijken en informatie inwinnen.

Bij de Consumentenbond kunt u zich aanmelden voor het zorgpanel. Deelnemers kunnen hun ervaringen met hun zorgverzekering delen zodat problemen in kaart gebracht en aangepakt kunnen worden.

Ook hebben wij de 33 meest gestelde vragen laten beantwoorden door deskundigen.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant