toggle menu

Zwarte zalf

Jaarlijks krijgen in Nederland tienduizenden mensen de diagnose huidkanker. Een vaak pijnlijke en emotionele gebeurtenis. Ondanks dat de meeste vormen van huidkanker redelijk goed te behandelen zijn in het reguliere circuit, zoeken veel patiënten hun heil in alternatieve geneeswijzen. Dat blijkt lang niet altijd zonder gevaren.

Zwarte zalf

Iedereen heeft wel eens een verdachte plek op zijn huid. Een ontstoken moedervlek, een bultje dat niet weggaat. Toch gaat lang niet iedereen hiermee naar een arts. Wanneer mensen zelf een oplossing zoeken, komen ze wonderbaarlijke alternatieven tegen zoals de zwarte zalf.

Volgens de verkopende website is zwarte zalf al meer dan 300 jaar geleden ontdekt door de Indianen en bestaat de zalf uit natuurlijke kruiden. Het werkt als volgt: op ieder verdacht plekje moet een dikke laag zwarte zalf gesmeerd worden. Blijkt het plekje geen kanker te zijn, dan gebeurt er niets. Is het wel kanker, dan ontstaat er een zwarte korst. Na twee weken valt de korst er af en komt de huidkanker mee.

Verborgen camera

Om meer te weten te komen over de wonderlijke zwarte zalf, is Radar met een verborgen camera naar een informatieve bijeenkomst geweest. Hier hebben we de geheimen van de zalf begrepen van de initiatiefnemer, opererend onder MMS4U.

Het middel blijkt al een tijd verboden in Amerika, Australië en Duitsland. In Nederland is de zalf sinds november 2011 op de markt. Het middel is volgens MMS4U zowel effectief tegen huid- als borstkanker. De zalf bevat onder andere Amerikaanse kruiden, genaamd Sanguinaira, Galanga en Graviola. Deze helende kruiden zijn gecombineerd met stoffen als zinkchloride, Kaliumjodide of antimoniumzouten.

Tijdens de bijeenkomst wordt verteld dat de kruiden Duitsland in gesmokkeld worden als zakjes voor mottenbestrijding. De zakjes kunnen zodoende gemakkelijk geïmporteerd worden naar Nederland, alwaar de zwarte zalf gefabriceerd wordt. De potjes zwarte zalf worden als schoensmeer verkocht, omdat de initiatiefneemster bang is voor gezondheidsclaims.

De zwarte zalf kan niet gecombineerd worden met reguliere behandelingen. De biopsie die doorgaans in het ziekenhuis wordt genomen, zou kunnen resulteren in losschietende cellen die voor uitzaaiingen kunnen zorgen. Met de zwarte zalf wordt alleen de verdachte plek behandeld en is er geen kans dat er deeltjes achter blijven. Naar eigen zeggen de kans op een succesvolle behandeling met zwarte zalf maar liefst 99 procent. MMS4U verkoopt naast zwarte zalf ook capsules met dezelfde zuivere kruiden.

Gevolgen zwarte zalf

Op internet zijn diverse afbeeldingen te vinden van mensen die zwarte zalf gebruikt hebben en daar ernstige (brand-) wonden aan over hebben gehouden. In een geval zou het een Amerikaanse vrouw haar neus zelfs hebben verloren door de zalf.

Deskundigen

We hebben de beelden van de verborgen camera voorgelegd aan drie onafhankelijke experts: een dermatoloog die tevens lid is van de Verenging voor Dermatologie, een hoogleraar Farmacologie en aan de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Volgens de deskundigen is het onzin dat de zalf alleen kankercellen aanpakt. Een zalf kan geen onderscheid maken tussen goede en slechte cellen. Dat betekent dat het ook goede huid aantast. Dat is een zorgwekkende situatie.

Dermatoloog Getruurd Krekels zegt er het volgende over: 'Was het maar zo eenvoudig. Het is een feit dat op dit moment bijna 90 procent van huidkanker behandeld moet worden door operatief ingrijpen.' Ook hoogleraar Renger Witkamp is zeer kritisch; 'Er wordt gesuggereerd dat dit middel een wondermiddel is en dat het misschien wel zou werken. Ik heb gelezen dat om 70 tot 80 gevallen zou gaan. Nou, dat zou inderdaad een wonder zijn.'

Openbaar Ministerie

In Amerika is het middel al bijna 20 jaar verboden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) laat ons per mail weten in de zalf een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid te zien. In Nederland is het nog niet zo ver. Toch is het Openbaar Ministerie niet mals in haar oordeel over het zogenaamde geneesmiddel. Afgelopen vrijdag is de verkoopster van de zwarte zalf na onze confrontatie gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau. Er hangt haar een celstraf van maar liefst 15 jaar boven het hoofd, een van de zwaarste straffen in het recht. De verdenking tegen de initiatiefnemer van zwarte zalf is het opzettelijk schade toebrengen aan de gezondheidszorg.

Meldpunt

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een telefoonnummer beschikbaar gesteld waar slachtoffers of gebruikers van de Zwarte Zalf zich kunnen melden.

Indien u ervaringen heeft met Zwarte Zalf kunt u zich hier melden: 088-1205000 of meldpunt[at]igz[dot]nl

Update 3 maart 2014: Verkoopster gevaarlijke zwarte zalf vervolgd

De verkoopster van de zwarte zalf die volgens haar kanker zou genezen, wordt door het OM vervolgd. Lees verder.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant