1 op de 3 ov-chipkaarten verlopen of kwijt

Een op de drie ov-chipkaarten in Nederland is verlopen of kwijt. Dat maakte het bedrijf Translink vrijdag bekend.

Van de ongeveer 21,9 miljoen geproduceerde kaarten zijn er 14,6 miljoen actief. De overige 7 miljoen zijn kwijtgeraakt of verlopen

Wie zijn of haar ov-chipkaart verloren heeft, kan via de website ov-chipkaart.nl een nieuwe aanvragen. Gemiddeld ligt er dan binnen drie werkdagen een nieuwe chipkaart op de deurmat. Dat kost 11 euro. Het saldo op de verloren chipkaart kan worden teruggestort naar de bankrekening.

2,1 miljard transacties

Het bedrijf Translink is verantwoordelijk voor het in- en uitchecken en het opladen van saldo. Het maakte vrijdag ook haar jaarcijfers bekend. Daar kwam onder andere uit dat er in 2014 2,1 miljard transacties, zoals inchecken, uitchecken en opladen, zijn verwerkt. Dat is een stijging van ongeveer 13 procent ten opzichte van 2013.

In 2010 was Translink nog verantwoordelijk voor 900 miljoen transacties en in 2009 250 miljoen. De opheffing van het papieren kaartje in juli bij de NS heeft er mede voor gezorgd dat het aantal is toegenomen. Ook is het aantal verkochte ov-chipkaarten gestegen.

Bron: ANP