1 op de 5 Q-koortsslachtoffers krijgt geen vergoeding

08032021qkoorts.jpg

Ongeveer zeshonderd mensen die als Q-koortsslachtoffer een tegemoetkoming aanvroegen bij de regering, krijgen die niet. Ruim 20 procent van alle aanvragen is afgewezen. Dat meldt het Brabants Dagblad dat er cijfers over opvroeg bij het ministerie van Volksgezondheid.

Die tegemoetkoming (15.000 euro) is een blijk van erkenning voor het leed dat de mensen hebben doorstaan. Dat geld was tot 1 januari dit jaar aan te vragen en volgens de krant hebben 2780 mensen dat gedaan. Het gaat niet alleen om patiënten maar ook om nabestaanden.

Regering erkent geen aansprakelijkheid

Q-koorts, een ziekte die van geiten en schapen op mensen wordt overgedragen, eiste vooral tussen 2007 en 2011 veel slachtoffers. Nederland werd toen overvallen door een Q-koortsepidemie die in het Brabantse Herpen begon. Zeker 95 patiënten zijn overleden. Slachtoffers en nabestaanden vinden dat de overheid eerder en beter had moeten ingrijpen. De regering erkent geen aansprakelijkheid, maar kwam uiteindelijk wel met tegemoetkomingen.

Afgewezen aanvragen

Bij het merendeel van de afgewezen aanvragen ontbrak de vereiste bevestiging van een arts. Maar er waren ook andere redenen om mensen het geld niet toe te kennen. Een deel kon bijvoorbeeld niet duidelijk maken wanneer de besmetting precies had plaatsgevonden. Anderen kregen de diagnose 'te laat'. Zo moeten mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hun diagnose vóór 1 oktober 2018 hebben gekregen. Anders krijgen zij geen geld.

Slachtoffers hebben al eerder geklaagd dat de voorwaarden oneerlijk waren en die zijn daarna volgens het Brabants Dagblad wel iets versoepeld.

Bron: ANP