130.000 handtekeningen tegen 'horrorslachthuis' Tielt
Een petitie om het 'horrorslachthuis' in het Belgische Tielt definitief te sluiten heeft binnen een week 130.000 Nederlandse en Belgische handtekeningen opgeleverd, maakte Animal Rights maandag bekend.
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet de activiteiten bij het omstreden varkensslachthuis vorige week stilleggen. Dat gebeurde na schokkende onthullingen van Animal Rights donderdag.
Intussen roepen de organisaties Dier&Recht en Varkens in Nood mensen die in een slachthuis werken of werkten op om misstanden bij hen te melden.
Mishandeling varkens
Medewerkers van de slachterij (onderdeel van de Debra-Group) schoppen en slaan de varkens en trekken ze mee aan hun oren om ze richting de slachtbank te krijgen. Ook snijden ze de oormerken weg bij de levende dieren, om zo te verbergen dat de varkens uit het buitenland komen. Varkens die tijdens transport al doodgingen, werden niet vernietigd maar verkocht als geslacht dier. Dat is wegens gezondheidsredenen verboden.
Het vlees van de mishandelde varkens werd ook verkocht aan keurslagers in Nederland. De omvang van het vleesschandaal in ons land is echter nog onbekend.
De petitie wordt binnenkort aangeboden aan Weyts. Volgende week maandag organiseert Animal Rights, samen met andere dierenorganisaties, een protestactie bij het slachthuis. De organisatie verwacht dat hier honderden mensen op af komen.
'Honderdduizenden dieren per jaar niet volgens de regels geslacht'
Dier&Recht en Varkens in Nood zeggen dat uit een openbaar rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat in 2016 zeker 4 procent van de varkens en runderen niet volgens de regels is geslacht. 'Het gaat om honderdduizenden dieren per jaar', aldus de organisaties.
Ze beloven de klokkenluiders een passende beloning. 'Het getuigt van moed dat mensen uit de school willen klappen en daar mag best wat tegenover staan. Om de beloning te financieren zal een crowdfunding campagne worden gestart.'
Reactie Debra
Hoelang het slachthuis dichtblijft is onbekend. Bij Debra was maandagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Op de website van het bedrijf staat dat het slachthuis wordt 'gegijzeld door een stemmingmakerij'. Het bedrijf heeft een actieplan opgesteld om dierenmishandeling in de toekomst te voorkomen. Twee werknemers van de slachterij zijn geschorst en drie medewerkers van onderaannemers hebben volgens Debra ontslag gekregen.
Update dinsdag 28 maart
Het omstreden slachthuis kan voorlopig niet uitbreiden. 'Daarvan kan niet direct sprake zijn', laat Weyts dinsdag weten. 'We zijn het voorstel van het slachthuis aan het bestuderen en gaan dat laten afhangen van het dierenwelzijn. Bijvoorbeeld een inspecteur die daar verantwoordelijk voor is', aldus de zegsman.
Dierenwelzijnsorganisaties reageerden geschokt op de plannen van het slachthuis om de slachtcapaciteit met een miljoen varkens per jaar op te schroeven. Nu worden er nog anderhalf miljoen varkens per jaar geslacht. 'Als die plannen groen licht krijgen van de overheid zou er zowat om de zes seconden een varken geslacht worden. Dat is complete waanzin. In die omstandigheden kan het dierenwelzijn onmogelijk gegarandeerd worden', stellen de dierenrechtenactivisten Robert Molenaar (Animal Rights) en Michel Vandenbosch van de Belgische organisatie GAIA.
Overigens gaat de provincie over de bouwvergunningen. Als daar beroep tegen wordt aangetekend, komt de uitbreidingskwestie op tafel bij Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege.
Update woensdag 29 maart
Het slachthuis stapt naar de rechter om weer open te kunnen gaan. Weyts liet woensdag weten dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als 'onvoldoende'.
Weyts wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. De bewindsman wil ook dat de functionaris die het dierenwelzijn in de slachthuizen in de gaten houdt een onafhankelijker positie krijgt.
Update vrijdag 31 maart
De petitie heeft in iets meer dan een week 157.000 handtekeningen in Nederland en België opgeleverd, maakte Animal Rights vrijdag bekend.
Bron: ANP