background branding

14 Spotify-tips voor meer muziekplezier

spotify-smartphone-780.jpg

Als je een computer of smartphone hebt en graag naar muziek luistert, is de kans groot dat je dat doet via Spotify. Maar haal jij wel het maximale uit deze populaire applicatie? Radar zet een paar Spotifyhandigheidjes op een rij die je misschien nog niet kende.

Spotify is een muziekstreamingdienst die je kunt gebruiken op je computer, smartphone of tablet. Ruim 200 miljoen mensen doen dat maandelijks, en 100 miljoen van hen hebben een betaalde account (Spotify Premium). Als jij daar één van bent, weet ongetwijfeld hoe je een artiest opzoekt of een nummer afspeelt, maar de kans bestaat dat je nog lang niet alle handigheidjes van de muziekstreamingdienst in de smiezen hebt...

Let wel: sommige van deze opties werken alleen als je Spotify Premium hebt. Deze abonnementsdienst kost (op het moment van schrijven) 9,99 euro per maand.

1. Je eigen muziekbibliotheek

Je kunt in Spotify je eigen muziekverzameling aanleggen, of 'Bibliotheek' zoals dat in het programma heet. Je kunt nummers aan afspeellijsten (playlists) toevoegen, maar ook muziek opslaan in je Bibliotheek. Nummers, albums, artiestenradiostations, podcasts en afspeellijsten toevoegen doe je door te drukken op het plusje / opslagtekentje (naast het nummer in het desktopprogramma, of via de drie stipjes op je smartphone). Klik op 'Bibliotheek' om je collectie te bekijken.

2. Bespaar data met downloaden

Je favoriete nummer elke dag streamen terwijl je naar je werk fietst kan nogal aantikken voor je dataverbruik. Gelukkig heb je in Spotify ook de mogelijkheid om muziek te downloaden op je computer of smartphone. Als je dat dan ook nog eens doet via wifi kost het je helemaal geen MB’s uit je bundel! (Deze optie is alleen beschikbaar als je een Premiumabonnement hebt.)

Via de drie puntjes naast een albumtitel of podcastaflevering kun je deze downloaden. Losse nummers opslaan kan niet direct, maar wel via een omweggetje: kies voor de drie puntjes naast het nummer, kies 'Toevoegen aan' en zet het in een nieuwe afspeellijst. Vervolgens kun je de hele afspeellijst downloaden.

3. Betere geluidskwaliteit

Als je een goede headset hebt, kan het de moeite waard zijn om de muziek in een hogere kwaliteit af te spelen. (Deze optie is alleen beschikbaar als je een Premiumabonnement hebt.)

In Spotify op je smartphone kun je bij Instellingen > Geluidskwaliteit > Streaming kiezen uit Automatisch, Laag, Normaal, Hoog en Zeer hoog.

In de desktopversie ga je ook naar Instellingen > Geluidskwaliteit, maar hier kun je alleen een schuifje omzetten (Streamen in hoge kwaliteit, nee / ja).

4. Snel nummers aan de wachtrij toevoegen

Via de drie puntjes naast de titel van een track kun je deze toevoegen aan de wachtrij. Zo zet je het klaar om afgespeeld te worden na het nummer dat je op dat moment aan het afspelen bent.

5. Gebruik Spotify in je browser

Via play.spotify.com kun je Spotify gebruiken in je browser, dus zonder dat je de applicatie op je computer hoeft te hebben. Handig voor als je geen programma’s op je werkcomputer mag installeren.

6. Toetsenbordshortcuts

Zoals veel computerprogramma’s is ook Spotify niet alleen maar te bedienen met een muis of touchscreen: je kunt ook je toetsenbord gebruiken. Enkele handige toetsen / toetscombinaties:

  • Afspelen / pauzeren: spatiebalk
  • Volgende nummer: control + pijltje naar rechts (Op een Mac: control + command + pijltje naar rechts)
  • Vorige nummer: control + pijltje naar links (Mac: control + command + pijltje naar links)
  • Geluid harder: control + pijltje omhoog (Mac: command + pijltje omhoog)
  • Geluid zachter: control + pijltje omlaag (Mac: command + pijltje omlaag)
  • Nieuwe afspeellijst maken: control + N

Er zijn nog meer handigheidjes; bekijk de volledige lijst van toetsenbordshortcuts op de site van Spotify.

7. Voeg muziek toe die niet op Spotify staat

De lijst met artiesten van wie de muziek nog niet op Spotify staat wordt steeds korter, maar ze zijn er nog wel. Of je favoriete band is wel aanwezig, maar net dat ene live-album of die zeldzame EP is niet beschikbaar. Je kunt deze dan voor jezelf toevoegen (als jij er wel over beschikt en op je computer hebt staan) via Voorkeuren (op desktop) > Lokale bestanden > Een bron toevoegen.

8. Ontdek vergelijkbare artiesten

Met de 'Radio'-functie laat Spotify je muziek ontdekken die op de één of andere manier lijkt op wat je eerder hebt geluisterd, en die je dus hopelijk ook leuk vindt.

Op je smartphone kun je, wanneer je een artiest, album of nummer hebt geopend, via de drie puntjes rechts bovenaan een menuutje openen met onder andere 'Ga naar Artiestenradio / Albumradio / Nummerradio'.

Op de desktopversie van Spotify kan dat ook, maar je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om links bovenaan te kiezen voor 'Radio' (direct onder ‘Bladeren’) en dan 'Creëer een nieuw station'.

9. Ontdek nieuwe muziek via je vrienden

Heb je vrienden met een exquise muzieksmaak? Doe er je voordeel mee! In de desktopversie kun je, in de rechterkolom onderaan, kiezen voor 'Vrienden zoeken' en ze volgen. Je kunt dan zien waar ze naar luisteren, en meteen checken of het misschien ook wat voor jou is.

10. 'Stiekem' naar foute muziek luisteren

Over zien wat anderen luisteren gesproken: anderen kunnen ook zien wat jij luistert – ten zij je de privémodus aanzet.

Ga naar Home > Instellingen > Privésessie om 'stiekem' naar foute smartlappen te luisteren. Zo'n sessie verloopt overigens na zes uur, dus als je daarna nog steeds geen genoeg hebt van je guilty pleasures, zul je deze opnieuw moeten activeren.

11. Filter bij het zoeken

Geïnteresseerd in het werk van een band of artiest in een specifieke periode, of zelfs een specifiek jaar? Verfijn dan je zoekopdracht door het woord 'year' eraan toe te voegen (ook als je telefoon op Nederlands staat ingesteld), gevolgd door een dubbele punt en de gewenste jaartallen – zonder spaties.

Bijvoorbeeld: 'Iron Maiden year:1980-1989' (zonder de apostrofs), om uitsluitend het jaren 80-werk van de rockband te beluisteren.

Dit trucje werkt ook voor genres. Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld toevoegen: 'genre:rock'.

12. ‘Op-maat-gemaakte’ playlists van Spotify

Op basis van jouw luistergedrag genereert Spotify elke week op maandag een afspeellijst net dertig nummers voor je, getiteld 'Your Discover Weekly'. Deze vind je onder Home à Speciaal voor [je naam]. Daar staan ook elke dag zes Daily Mix playlists voor je klaar.

13. Benut je homecinemaset voor muziek via Spotify

Heb je een Chromecast? Dan kun je ook via je televisiespeakers of homecinemaset naar Spotify luisteren.

Ga naar Instellingen à Verbinden met een apparaat om je Chromecast in te stellen.

14. Spraakbediening

Je kunt Spotify bedienen met je stem via een apparaat als Google Home, of via Siri van Apple (vanaf iOS 13).

Spotify is niet de engie muziekstreamingdienst. Een alternatief is Apple Music. Tips voor het gebruik van deze service lees je hier:

9 tips om meer uit Apple Music te halen

Bron: ConsumentenbondWhat Hi-Fi?