3 vragen over de prijsstijging van postzegels

postzegels_800x628.jpg

Wat betekent een prijsstijging van postzegels voor de velletjes die je nu nog op voorraad hebt? Kunnen deze de prullenbak in, moet je bijplakken of kun je ze nog gewoon gebruiken?

Dit is een artikel uit december 2016, door de redactie bijgewerkt op 14 augustus 2019.

1. Ik heb nog een voorraad oude postzegels liggen met cijfers. Moet ik bijplakken?

Controleer of er een cijfer (Nederland 1 en 2, Europa 1 en 2 en Wereld 1) op de zegel staat. Is dat het geval, dan kun je de postzegel nog gewoon gebruiken zonder dat je hoeft bij te plakken. Het maakt niet uit hoeveel je destijds voor de zegels betaald hebt.

Let op: het is nog wel van belang hoe zwaar de brief, kaart of het pakket is dat je wilt versturen. Zo is een postzegel met cijfer 1 bedoeld voor brieven en kaarten tot 20 gram en een postzegel met cijfer 2 voor postpakketten van 20-50 gram (je kunt overigens ook twee postzegels met cijfer 1 plakken voor pakketten tussen 20-50 gram).

2. Hoe zit het met postzegels met het euroteken?

Je moet wel bijplakken wanneer je postzegels hebt met een euroteken. Deze zegels moeten samen de waarde hebben die nodig is om de brief of kaart te versturen. Bijplakzegels zijn er in de waarden: 2, 3, 5 en 10 eurocent.

Op de site van PostNL vind je een uitgebreider tarievenoverzicht.

3. Als je dit jaar decemberzegels koopt, hoe lang kun je die dan nog gebruiken?

De decemberzegels zijn te koop vanaf november 2019. Je moet na 4 januari 2020 bijplakken tot het huidige tarief van een standaard postzegel. Oudere Decemberzegels met daarop de waarde in euro’s zijn ook nog steeds geldig, maar let ook hier op dat je genoeg postzegels plakt, passend bij het actuele verzendtarief.

Bron: Radar / PostNL