3D-printers: levensreddend in de coronacrisis?

3d-printers-corona-20032020.jpg

Dankzij de inspanningen van creatieve makers is het mogelijk om medische hulpmiddelen, waaraan tijdens de coronacrisis een tekort is, snel en goedkoop lokaal te produceren met een 3D-printer. Dat kan een uitkomst zijn, maar wie waarborgt de kwaliteit?

20.000 beademingsapparaten

Hoe 3D-printers levens kunnen redden bleek afgelopen dagen in Italië. Een groepje jonge ingenieurs van het bedrijf Isinnova uit het Italiaanse Brescia heeft binnen 24 uur 100 levensreddende beademingskleppen voor beademingsmachines op de intensive care geprint.

Andere bedrijven in binnen- en buitenland volgden het Italiaanse voorbeeld. Dat leidde ertoe dat er alleen al in Groot-Brittannië meer dan zestig bedrijven op de oproep van premier Boris Johnson hebben gereageerd om binnen twee weken 20.000 beademingsapparaten te produceren. 

CULTS3D.COM - CORONAVIRUS PROTECTOR COVID-19.jpg
Gezichtsmasker gemaakt met een 3D-printer. Bron: https://cults3d.com/

Van gezichtsmasker tot deurkruk

Van beschermende gezichtsmaskers die geprint worden in Hong Kong tot een deurkruk uit het Belgische Leuven waarmee je deuren kunt openen met je elleboog zodat handen schoon blijven. Medische hulpmiddelen worden wereldwijd massaal ontworpen, gedeeld en geprint en creatieve makers en bedrijven verenigen hun capaciteit en expertise met als doel: coronabesmettingen tegengaan.

Veruit de meeste ontwerpen worden gemaakt voor mondmaskers, aangezien wegwerpstofmaskers overal schaars zijn. Momenteel kennen we het Open Respirator Project, Project Open Air en de Open Lung Low Resource Ambu-Bag Ventilator en CIIRC RP95. Stuk voor stuk innovaties van ingenieurs die willen bijdragen om verdere besmetting te voorkomen. 

Ongetest

Ondanks het succes van de opensourcecommunities wereldwijd, is het de realiteit dat 3D-geprinte hulpmiddelen die mensen online gratis kunnen downloaden ongetest zijn. Hoewel sommige ontwerpen wellicht zullen voldoen aan de klinische productienorm zullen andere ontwerpen leiden tot schijnveiligheid of in het ergste geval: dodelijke besmettingen.

Dat de levens van mensen afhangen van goedbedoelde hulpmiddelen waarvan niemand zeker weet of ze meer kwaad dan goed zullen doen, laat zien hoe acuut en schrijnend de situatie is. Om veiligheid te kunnen waarborgen zouden bedrijven gepatenteerde onderdelen kunnen vrijgeven, wat tot nu toe niet gebeurd is.

Hoe dan ook, bovenstaande voorbeelden laten de kracht zien van 3D-printen als conventionele methodes niet voorhanden zijn en tonen ons de radicale wendbaarheid die 3D-printtechnologie kan brengen in tijden van crisis. 

CULTS3D.COM - COVID FACEMASK PROTOTYPE V01.jpg
Prototype van een 3D-geprint masker. Bron: https://cults3d.com/

Ontwikkelingen in Nederland

Ook Nederlandse 3D-bedrijven en 3D-labs experimenteren volop, blijkt uit een rondvraag van Radar. In het 3D-lab van Landré, een bedrijf voor productietechnologieën voor de maakindustrie, zijn ze bijvoorbeeld bezig met het printen van mondmaskers. In het 3D-lab van Radboudumc in Nijmegen onderzoeken ze of het mogelijk is om onderdelen van coronatesten te 3D-printen.

Hoewel er in Nederland meer dan 660 3D-printpunten zijn, blijkt uit diverse telefoongesprekken dat niet alle thuisprinters van Nederland zouden kunnen worden ingezet voor het maken van medische hulpmiddelen.

Industriële printers garanderen optimale eigenschappen zoals flexibiliteit, lichtgewicht en ondoordringbaarheid van het virus, zelfs op microscopisch niveau. Thuisprinters daarentegen kunnen 100% virusbescherming niet garanderen.

Landelijke coördinatie zeer belangrijk

Thomas Maal, coördinator van het 3D-lab van het Radboudumc in Nijmegen en hoogleraar 3D technologie in de gezondheidszorg vertelt: 'Het maken van beschermingsmiddelen of beademingsapparatuur zou kunnen op thuisprinters, maar is eigenlijk te complex. Bovendien is de productie van medische hulpmiddelen sneller en veiliger bij industriële printers omdat deze tientallen prints tegelijk kunnen maken. Door met grote 3D-bedrijven samen te werken kunnen we de medische kwaliteit van hulpmiddelen het beste waarborgen'.

Maal is van mening dat het zeer belangrijk is om bij tekorten van medische hulpmiddelen het 3D-printen landelijk te gaan coördineren. Op de vraag wie deze rol op zich zou kunnen nemen oppert Thomas: 'De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) of wellicht via het initiatief dat is gestart vanuit Het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs waar geverifieerde ingenieurs zich kunnen aanmelden om mee te denken'. 

Ligt de oplossing in China?

Brian Garret, Co-founder van 3D Hubs, ziet vooral potentie in de DIY-hoek, ofwel do it yourself: 'Mensen die zelf een 3D-printer hebben zouden kunnen denken bij het printen van een mondmasker: Baat het niet dan schaadt het niet'. De meest praktische oplossing voor tekorten aan medische hulpmiddelen ligt volgens hem vooralsnog bij fabrieken in China die hun deuren na het coronavirus heropend hebben en hun productie aankomende periode vervijfvoudigen. Garret vertelt: 'In massaproductie blijft China de beste, daar kunnen wij als Europese landen niet tegenaan printen'.

Deel ook jóuw kennis

Heb jij 3D-printers, talent of ontwerpexpertise en ben je bereid om je tijd en kennis te delen met ziekenhuizen tijdens de COVID-19-pandemie? Vul dan je gegevens in op onderstaande (let op!) openbare database van mensen van over de hele wereld die willen meedenken.  

Meer over