4 tips om je huis op te ruimen

Wat kan je doen om je huis op orde te krijgen en te houden? Moet je een rommelkamer inrichten of overal opbergkasten hebben? Samen met een opbergcoach geven we je tips.

Karin van Duuren is opruimcoach en weet dus alles van opruimen. Ze begeleidt mensen bij het ordenen van hun huishouden. Opgeruimd kan volgens Van Duuren gedefinieerd worden als 'strak en verder niks', maar ook als 'meer dingen om je heen'. Een huis is niet meteen rommelig als er een teddybeer op de grond ligt.

Begin klein

Van Duuren adviseert om niet meteen de hele kamer op te ruimen, maar te starten met een plank in de kast. 'Anders verlies je sneller het overzicht. Begin daar waar je het meeste last van hebt, dus wat het meest in het oog springt.' Kom je spullen tegen in de woonkamer die daar niet horen? Haal ze dan weg, breng ze naar de juiste kamer. 'Maak een plattegrondje hoe jouw ideale huis eruit ziet en deel zo ook je spullen in.'

Geef spullen een vaste plek

Laat schoenen of speelgoed niet slingeren. Geef ze een vaste plek. Vertel iedereen van je gezin waar spullen horen te liggen, zodat ze automatisch worden opgeruimd. 'Bewaar bijvoorbeeld je vakantiespullen bij elkaar en verdeel ze niet over het huis. Als je weet waar wat hoort ruim je sneller op.' Je kan in een kast bakken zetten met labels om zo je spullen te categoriseren.

Wees bewust met opruimen bezig

Laat je niet afleiden als je aan het stofzuigen bent of als je de voorraadkast aan het uitmesten bent. Leg je mobiele telefoon weg. Ruim 'mindful' op. Richt je alleen op het opruimen. Dan ben je ook sneller klaar.

Opruimen is spullen weggooien

Dingen die kapot zijn of die je nooit meer gebruikt kan je wegdoen. 'Wat is de kans dat je het weer gaat gebruiken of nodig zult hebben?' Van Duuren zegt dat het opruimen van de kledingkast vaak een goed begin is om dingen weg te doen. 'Doe kleding die niet meer past, die je niet meer leuk vindt of wat kapot is, weg.'

Je kan er een ander ook blij mee maken door overtollige kleding naar de kringloop te brengen.

Wat vindt Radar's achterban?

Via de gratis WhatsAppdienst van Radar laten veel mensen weten dat ze alles na gebruik direct weer opruimen, zoals Miriam. Ze vindt het zonde om veel tijd te steken in opruimen. Betty wast meerdere keren per dag af in plaats van alles te laten staan voor een grote vaatbeurt. Ingrid laat weten dat ze oude kleding naar een inzamelpunt brengt, 'dan komt het nog goed terecht'.

Meer over