4 tips om veilig te browsen op je smartphone

veilig_browsen_800.jpg

Browsen, internetten dus, op je smartphone is in veel gevallen sneller en veiliger dan op de pc, maar dat betekent niet dat er geen gevaren zijn. Ook hier moet je op de hoede blijven en op een aantal zaken letten.

Met de vier tips hieronder kun je op een veilige manier browsen op je smartphone.

1. Maak gebruik van een veilige browser

Het ligt misschien wat voor de hand, maar het is erg belangrijk om gebruik te maken van een veilige mobiele webbrowser. Op Android-telefoons staat standaard Google Chrome geïnstalleerd, terwijl de iPhone gebruikmaakt van Safari. Deze browsers zijn behoorlijk veilig en hoeven in principe niet vervangen te worden, al hebben sommige toestellen met Android een alternatieve browser.

We raden je aan altijd te gaan voor een betrouwbare en bekende naam, zoals Chrome, Safari, Firefox of Opera. Zorg er ook voor dat je beschikt over de laatste versie van de browser; updates lossen vaak belangrijke beveiligingslekken op.

2. Controleer je privacy-instellingen

Heb je een geschikte browser op je telefoon, dan is het ook van belang om je privacy-instellingen te controleren. Op de iPhone ga je hiervoor naar ‘Instellingen > Safari’. Vanuit dit scherm kun je cookies en pop-ups blokkeren en bepalen of wachtwoorden automatisch worden opgeslagen.

Ook kun je met de optie ‘Volg niet’ voorkomen dat websites je surfgedrag bijhouden. Bij Android open je de Chrome-browser en druk je op de optieknop rechtsboven (met de drie puntjes) om de instellingen te openen. Je kunt vanuit hier instellen wat er met je wachtwoorden gebeurt. Klik je op ‘Site-instellingen’, dan heb je de optie om onder meer cookies, pop-ups en meldingen te blokkeren.

Via ‘Privacy > Niet bijhouden’ stel je in dat websites je surfgedrag niet mogen bijhouden.

3. Gebruik niet zomaar elk openbaar wifi-netwerk

Wanneer je onderweg veel internet, maar niet beschikt over een grote databundel, dan is het al snel verleidelijk om gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk. Tegenwoordig zijn vrijwel overal gratis wifi-hotspots te vinden, maar die zijn niet altijd even veilig. Voor kwaadwillenden is het namelijk relatief makkelijk om zo’n netwerk te kraken (zeker als er geen wachtwoord is ingesteld), waarna toegang verkregen tot belangrijke en mogelijk persoonlijke informatie.

Verbind je smartphone dus niet zomaar met elk wifi-netwerk en doe je dat toch, voer dan tijdens het internetten geen wachtwoorden of bankgegevens in. Het is veel veiliger om dat met je mobiele dataverbinding te doen.

4. Surf anoniem met een VPN-verbinding

Een goede manier om veilig met je smartphone te browsen, is door te internetten met een VPN-verbinding. Een VPN, of Virtual Private Network, verbergt je locatie en maakt je anoniem, want je verbindt met een server in een ander land, waarna websites denken dat je daar bent.

Daarnaast biedt VPN een extra beveiligingslaag als je gebruikmaakt van een openbare wifi-verbinding, aangezien deze beveiligt tegen pottenkijkers die wachtwoorden of andere data willen stelen. Tunnelbear is een voorbeeld van een app die je gemakkelijk een VPN-verbinding laat aanmaken. De app is er voor Android en de iPhone, en is gratis uit te proberen.

Bron: iPhoned