40 procent ziekenhuizen moet veel operaties en reguliere zorg afzeggen
Door de toename aan coronapatiënten moeten ziekenhuizen opnieuw pijnlijke keuzes maken. In feite méér keuzes, schrijft NOS, want veel patiënten stonden al in de wacht.
Het UMC Utrecht opent opnieuw een aparte afdeling voor coronapatiënten, en wil de 24 bedden opschalen naar 30 – of meer. Al lijkt het een klein aantal, die opschaling is een uitdaging: veel operaties moeten worden afgebeld om personeel beschikbaar te maken. Hartchirurg Niels van der Kaaij vertelt aan NOS dat elke hartpatiënt gemiddeld drie keer wordt afgebeld, soms vlak voor hun geplande operatie.
200.000 uitgestelde operaties en meer
Het ziekenhuis is niet de enige. Volgens recente cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit kan al meer dan 40 procent van alle ziekenhuizen in Nederland de planbare reguliere zorg niet leveren. In totaal zijn zeker 200 duizend operaties door de coronazorg niet uitgevoerd, en dat aantal neemt toe.
Álle afdelingen van ziekenhuizen voelen de druk op de zorg. Van de specialismen die relatief gezien de meeste operaties moeten afzeggen, staat de orthopedie bovenaan. Het zetten van een heupprothese moet bijvoorbeeld vaak wachten.
Anderhalf jaar wachten op nier
Hoe groot de gezondheidsschade is die deze uitgestelde zorg oplevert, is nog niet duidelijk. Wel berekende het RIVM dat alleen al door de eerste coronagolf er 34.000 tot 50.000 minder gezonde levensjaren waren bereikt. Een paar golven later zal dat cijfer flink zijn toegenomen.
Het Landelijk Overleg Nier Transplantatie (LONT) verwacht dat het aantal mensen op de wachtlijst die niet op tijd een niertransplantatie zullen krijgen, met zeker 10 procent zal toenemen.
Bron: NOS