'4G-bereik in vliegtuig in de maak'

tcom.jpg

Ligt het aan Deutsche Telekom dan komt er een einde aan de ergernis van vele Europese luchtvaartpassagiers die hoog in de lucht geen bereik hebben met hun smartphone of tablet.

Het Duitse telecombedrijf is een alliantie aangegaan met satellietexploitant Inmarsat om 4G-bereikbaarheid in vliegtuigen te realiseren, schreef de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

Soortgelijk bereik

De investeringen van de bedrijven hebben als doel om in de lucht een soortgelijk bereik te realiseren als op de grond. Volgens de alliantie zorgt de dringende behoefte vanuit 'de markt' ervoor dat de sector deze 'verschrikkelijk ingewikkelde' technische en regelgevende puzzel wil oplossen.

Bereik moet mogelijk zijn

Door het bundelen van de satelliet van Inmarsat met het netwerk van Deutsche Telekom in de lidstaten van de Europese Unie moet bereik hoog in de lucht mogelijk zijn.

Lufthansa probeert het systeem uit

Het systeem waaraan de bedrijven werken wordt volgend jaar in eerste instantie uitgeprobeerd door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Daarna moet het systeem verder worden uitgerold. Allereerst in Europa, maar later ook verder.

4G-snelheid in vliegtuigen

Volgens Inmarsat is de bedoeling om te zorgen voor 4G-snelheid in vliegtuigen. Daarmee zou het sneller zijn dan de bestaande satellietverbindingen van het Amerikaanse Gogo. Van dat netwerk maken 2400 commerciële en 6800 zakenvliegtuigen gebruik. Gogo zal naar verwachting volgend jaar een snellere tweede generatie satellietverbinding uitrollen.

Bron: ANP