5 dingen die je met je spaargeld kan doen
Het spaargeld op je spaarrekening levert aan rente helemaal niks meer op. Wat kan je wel doen met je spaargeld?
Wie mazzel heeft krijgt nog 0,3% rente op z'n spaarrekening, maar veel vaker is 0,05% of 0,1% de norm. Dan moet je vele tienduizenden euro's op je rekening hebben staan om daar nog een beetje van terug te zien.
Sparen voor buffer
Nederlanders hebben relatief weinig spaargeld in vergelijking met andere landen uit de Eurozone. Dat zocht Rabobank vorig jaar uit. 'Toch moet iedereen een geldbuffer bij elkaar sparen voor het geval het tegenzit', zo stelt econoom Erica Verdegaal. 'Voor een goede spaarbuffer moet je elke maand tien procent van je netto-inkomen sparen. Dat doe je het liefst automatisch met een vaste maandelijkse overboeking.' Een buffer is belangrijk als je wasmachine kapotgaat of als je ineens het eigen risico van je zorgverzekering moet betalen.
Hoe hoog moet je buffer zijn?
Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het Nibud heeft daar een handige rekentool voor gemaakt waarbij je jouw persoonlijke situatie kan berekenen. Een voorbeeld: je hebt geen partner of kinderen, woont in een huurhuis zonder auto en je hebt een netto maandsalaris van 2000 euro. Dan moet je een buffer hebben van 3700 euro. Hiervan is 3000 euro voor inventaris, 200 euro voor onderhoud aan je huis en tuin en 500 euro voor onverwachte rekeningen.
Langer vastzetten = geld verdienen
Overweeg een depositorekening als je je geld niet op korte termijn nodig hebt. Je zet je spaargeld dan vast voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld vijf of tien jaar. Daar krijg je dan een hogere rente voor terug dan op je huidige spaarrekening. Dat kan zomaar oplopen tot twee procent rente. 'Banken met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank vallen onder het depositogarantiestelsel. Die regeling garandeert dat je je geld terugkrijgt als de bank failliet gaat. Dat geldt tot 100.000 euro.' Controleer dus van tevoren of de aangeboden rekening van de bank onder het depositogarantiestelsel valt.
Wat kan je wel doen met je spaargeld?
Om je spaargeld toch nuttig te besteden of te laten groeien kan je denken aan de volgende opties:
- Investeer in het isoleren van je huis. Verdegaal zegt dat je in vijf jaar de investering in spouwmuur-, vloer- en dakisolatie hebt terugverdiend. Daarna levert het geld op. 'Volgens Milieu Centraal levert spouwmuurisolatie je 260 euro per jaar op.'
- Los je schulden af, want schulden kosten alleen maar geld. 'Dat kan je hypotheek zijn, maar ook allerlei leningen die je hebt afgesloten.'
- Je kan het ook beleggen volgens Verdegaal, maar dat is ingewikkelder dan je denkt. 'Als je het al doet moet je alles heel erg spreiden, zowel je inleg (elke maand een beetje) als het aantal bedrijven (minstens 1500) waarin je wilt beleggen.' Let op: beleggen is niet zonder risico's, je kan je inleg verliezen.
- Leen geld uit aan je kinderen of familie en vraag daarvoor rente. 'Die kunnen zij dan weer aftrekken met de zogenaamde familiebankconstructie. Daarbij leen je geld en combineer je dat met een schenking.'
- Voor een goed gevoel kan je je spaargeld ook schenken aan je kinderen. Als zij dat voor de aankoop van een huis gebruiken, hoeft niemand schenkbelasting te betalen. Dat kan belastingvrij tot 102.010 euro.