5 tips tegen winterproblemen met je auto

winter-auto800.jpg

Door de vrieskou heeft de wegenwacht van de ANWB het maandagmorgen drukker dan op een 'gewone' maandagmorgen. Een woordvoerder van de pechhulpdienst denkt dat de teller aan het eind van de dag op ongeveer 6000 pechgevallen uitkomt. Op een normale maandagmorgen zijn dat er gemiddeld 3000.

'Wij zijn vanmorgen al heel wat keren gebeld voor het plaatsen van accu's of om automobilisten te helpen met startproblemen', aldus een woordvoerder. De bezetting bij de Wegenwacht is maandagmorgen 'flink opgeschroefd'. De pechgevallen doen zich door het hele land voor.

Automobilisten met een elektrische auto kunnen mogelijk minder kilometers rijden omdat er veel energie nodig is om het in de auto warm te maken. Het speciaal verwarmen van autostoelen, buitenspiegels en autoruiten kost extra energie.

IJs op de weg

Carglass waarschuwt voor stukken ijs die van vooral vrachtwagens op auto's kunnen vallen. 'Het gebeurt zelden dat er een ijsblok daadwerkelijk door een autoruit vliegt, maar de klap kan wel eens schrikreactie veroorzaken waardoor de automobilist een ongeluk kan veroorzaken', aldus een woordvoerder van het bedrijf.

5 tips

Door de vorst lopen automobilisten weer tegen kougerelateerde problemen met hun auto aan. Om die problemen te voorkomen, heeft de ANWB enkele tips voor automobilisten in vrieskou.

1) Gebruik bij vorst geen handrem. Die kan zeker bij extreme kou wel eens vastvriezen. Laat de auto in P of in zijn versnelling staan.

2) Vet de rubbers van de portieren in met vaseline, een vettige spray of talkpoeder om te voorkomen dat de portieren niet meer open gaan.

3) Koop een spuitbus met ruitontdooier. Deze kan ook worden gebruikt bij vastgevroren deuren. Bewaar de ruitontdooier daarom niet in de auto.

4) Er zijn speciale dekens te koop om de voorruit af te dekken zodat automobilisten niet hoeven te krabben. Gebruik hier geen kranten of karton voor. Als het papier nat wordt en vastvriest, worden de problemen groter.

5) Haal eventueel sneeuw van je dak om te voorkomen dat het tijdens de rit op achterliggende voertuigen terechtkomt

Stuur je eigen tip

Heb je zelf een tip waarmee je iemand anders kunt helpen? Laat het hieronder in de reacties weten.

Bron: ANP