5 tot 6 miljoen mensen krijgen nafheffing Belastingdienst

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar. De meeste mensen moeten rekening houden met een tegenvaller van 300 euro. Voor sommigen kan die oplopen tot 700 euro.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Kamervragen en uit nadere informatie van de Belastingdienst. De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober 2013 sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden, maar zullen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.Naheffing

Dát de naheffing nadeel zou opleveren voor belastingplichtigen was bekend, maar niet om hoeveel mensen het zou gaan en met welke tegenvaller zij rekening moeten houden. De tegenvaller geldt alleen volgend jaar, over het belastingjaar 2014. In 2016 zijn alle tabellen bijgewerkt en de wijzigingen verwerkt in de voorlopige aanslag en zal het aantal naheffingen weer terug zijn op het niveau van voor 2014.Extra enveloppe

De Tweede Kamer debatteert maandag verder met Wiebes over zijn Belastingplan voor 2015. De naheffingen zullen dan ook aan de orde komen. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zegt in een eerste reactie dat het wel om erg veel mensen gaat. 'Meer dan de helft van alle volwassenen van Nederland krijgt kennelijk een extra blauwe enveloppe om 300 euro te betalen.'

Volgens hem hadden het kabinet en de Belastingdienst veel eerder in actie moeten komen en de eigen tabellen moeten aanpassen. Hij noemt het 'verschrikkelijk' dat de Belastingdienst 'wederom zijn eigen wetten niet kent en niet kan implementeren. Wat verwacht zij dan van belastingplichtigen?' Omtzigt wil de kwestie in het debat maandag met Wiebes tot de bodem uitgezocht zien.

Nibud hoopt op coulance


Nibud hoopt op coulance

De naheffing van de Belastingdienst is erg vervelend voor wie ermee te maken krijgt. Dat zei een woordvoerster van het budgetinstituut Nibud donderdagavond.

Zij hoopt dat de fiscus soepel zal omgaan met het innen van de naheffing en dat er voor degenen met een smalle beurs een betalingsregeling mogelijk zal zijn.

Update 11:30 uur: Wiebes: naheffing gemiddeld 150 euro'


Update 11:30 uur: Wiebes: naheffing gemiddeld 150 euro'

De naheffing van de Belastingdienst zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De naheffing, vaak in de vorm van een lagere teruggave, komt uit op enkele tientjes tot zo'n 300 euro. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de heffing oplopen tot 700 euro. De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering.

Ze is het gevolg van afspraken die het kabinet in oktober vorig jaar bij het herfstakkoord maakte met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Update 12:05 uur: Gespreid betalen


Update 12:05 uur: Gespreid betalen

De naheffing van de fiscus voor 5 tot 6 miljoen mensen is 'gewoon slecht nieuws'. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt dat in reactie op de naheffing van gemiddeld 150 euro.

Hij pleit er voor dat de naheffing voor iedereen gespreid kan worden betaald als de omvang per belastingplichtige volgend jaar juni precies duidelijk is. Koolmees erkent dat hij wist dat de naheffing zou komen, maar hij wist niet dat het om zo'n grote groep mensen zou gaan.

Donderdagavond was er nog sprake van naheffingen van tussen de 300 en 700 euro, inmiddels gaat het volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om een gemiddelde van 150 euro. 'Hier moet maandag echt wel opheldering over komen', zegt Koolmees.

Bron: ANP