50.000 passagiers vanaf Schiphol minder komend winterseizoen

Schiphol-vertrek-buitenANP-451449746.jpg

Schiphol laat tot het eind van dit winterseizoen, maart 2023, minder passagiers vertrekken die in Nederland opstappen, meldt de NOS. Het gaat om gemiddeld 50.000 passagiers in de vakantieweken en 46.000 in de andere weken. In soortgelijke weken in 2019 vertrokken 53.000 passagiers van de nationale luchthaven, zegt een woordvoerder van Schiphol. 

De luchthaven laat weten dat aan het eind van het jaar zal wordt gekeken of er vanaf eind januari meer mogelijk is. Eerder maakte de luchthaven al bekend dat de komende maand 18 procent minder reizigers zullen vertrekken, zo’n 9000 minder per dag.

Geen maatregel op lange termijn

‘De situatie op Schiphol vraagt al te lang, te veel van onze klanten en onze collega's’, laat CEO Marjan Rintel van KLM weten. ‘KLM heeft eerder al gezegd dat het beperken van het aantal passagiers geen maatregel voor de lange termijn kan zijn, maar daar lijkt het nu wel op. Met de nieuwe beperkingen voor de winter biedt Schiphol ons geen enkel perspectief’.

Ticketverkoop beperken

De oplossing van KLM zal zijn om de ticketverkoop voor de komende periode nog meer te beperken op de Nederlandse markt. Rintel: ‘Dat moet ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk aanvullende annuleringen voor onze klanten beperken en tegelijkertijd binnen de grenzen van Schiphol blijven voor een veilige vluchtuitvoering.’

Structurele problemen

KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, meldt ook dat hiermee ‘de maat vol is’. Volgens de maatschappij ontstaat op deze manier een uitzichtloze situatie. Er zijn al sinds mei problemen bij de luchthaven. KLM zegt alles op alles te zetten om klanten die reeds geboekt hebben, te laten vertrekken. ‘Binnen de beperkingen werken onze collega's daar dagelijks hard aan.’

Rol kabinet

Vandaag zei TUI-topman Arjan Kers tegen BNR dat ‘de problemen op Schiphol mede worden veroorzaakt door de krimpplannen van het kabinet met de luchthaven.’ Kers: ‘We krijgen ideeën voorgespiegeld waarbij volgend jaar de problemen weer zullen optreden op Schiphol. Je krijgt daardoor echt het idee dat ze het niet willen oplossen, want de problemen zijn te voorkomen’.

Meer tijd voor controles

Dat er nog steeds een beperking nodig is, komt doordat er een tekort aan beveiligers is op Schiphol. In de winter is er voor de veiligheidscontrole volgens Schiphol bovendien meer tijd nodig, vanwege de extra bagage en kleding van passagiers. De ingrepen zijn volgens een woordvoerder nodig voor een ‘stabieler’ proces voor passagiers op de luchthaven. 

Personeelstekort

De personeelstekorten leidden afgelopen maanden geregeld tot chaos op Schiphol. De luchthaven zegt dat het aanhouden van een maximum aantal reizigers noodzakelijk is. ‘We willen veiligheid van medewerkers en reizigers waarborgen en een betrouwbaarder luchthavenproces bieden.’

Vakbond steunt Schiphol

Vakbond FNV heeft gezegd dat zij het besluit van Schiphol steunen. ‘Schiphol kampt met een personeelstekort. Dat moet je eerst oplossen, voordat je kan denken aan meer vluchten’, laat de bond weten.‘De roosters moeten beter en de beloning moet aanzienlijk omhoog om mensen te trekken. En ik betwijfelen of eind maart de problemen al verholpen zijn. Dus het kan dat deze maatregelen nog langer voortgezet moeten worden.’ Schiphol spreekt de beschuldiging dat de krimpplannen problemen veroorzaken tegen.

Bron: NOS