52% eet vegetarisch als dit als standaard wordt aangeboden

diner-menukeuze-standaardmenu-vegetarisch-vlees-780.jpg

Krijg je een uitnodiging waarin je de keuze wordt voorgelegd tussen het standaardmenu en een alternatieve optie? Grote kans dat jij voor de standaard gaat. Óók als dat menu vegetarisch is. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 23.000 mensen van Radar in samenwerking met de Graduate School of Communication, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. De uitkomst kan worden ingezet om bijvoorbeeld een gezondere menukeuze te stimuleren, zonder dat dit aan mensen wordt opgelegd.

Op veel georganiseerde evenementen worden standaardmenu's geserveerd. Neem een gemiddelde bruiloft, reünie of personeelsfeest. Vaak is het standaardmenu voorzien van vlees. Wil je liever vegetarisch eten, dan moet je dat van tevoren aangeven. Uit het onderzoek van Radar blijkt dat het aanbieden van een standaardmenu een grote invloed heeft op de maaltijd die mensen kiezen.

Uitnodiging voor 'personeelsfeest'

We legden testpanelleden een e-mail voor waarin ze werden uitgenodigd voor een fictief personeelsdiner. De ene groep kreeg een standaardmenu met vlees, en kon kiezen voor vegetarisch, de andere groep kreeg juist vegetarisch als standaardmenu en moest het aangeven als ze vlees wilden eten. Daarnaast was de manier waarop het alternatieve menu gekozen kon worden ofwel makkelijk, ofwel moeilijk. Dat wil zeggen: sommige mensen in het experiment konden de alternatieve optie aanvragen met slechts één klik op een link in de e-mail, terwijl anderen werden gevraagd een formulier op een website te bezoeken.

Vegetarisch als standaard

Wanneer het standaardmenu vlees is, kiest 21 procent van de deelnemers een vegetarisch menu. Wanneer vegetarisch het standaardmenu is, stijgt deze groep naar maar liefst 52 procent van de deelnemers. Een verschil van meer dan 30 procent. Dit laat zien dat mensen de neiging hebben om het standaardmenu te accepteren, ongeacht de samenstelling van dat menu. Een interessante vondst, omdat deze informatie kan worden ingezet om mensen te stimuleren om, bijvoorbeeld, een gezond menu te kiezen zonder dat ze daartoe gedwongen worden. Iedereen heeft immers nog steeds de mogelijkheid om te kiezen voor het menu dat hij of zij wil.

Eenzelfde soort principe wordt sinds 1 juli dit jaar gehanteerd bij donorregistratie: je bent donor, tenzij je anders aangeeft.

Moeite doen voor alternatieve keuze

Hoeveel moeite mensen moeten doen om een afwijkende menukeuze door te geven, blijkt van weinig invloed op hun handelen. Wanneer het alternatieve menu aangevraagd kan worden door simpelweg op een link in de mail te klikken, kiest 48 procent voor het alternatief. Wanneer dit meer moeite kost, via een formulier op een website, vraagt 52 procent het alternatieve menu aan. Dit laat zien dat de ondervraagden zich over het algemeen niet laten weerhouden door eventuele extra handelingen die het doorgeven van een alternatieve menukeuze kosten.

Over het onderzoek naar standaardmenu's

Het onderzoek naar standaardmenu's is een samenwerking tussen AVROTROS Radar en de Graduate School of Communication, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. 23.565 mensen deden aan het onderzoek mee, zij vulden tussen 30 april en 14 mei 2020 de online vragenlijst in. De deelnemers zijn allen lid van het Radar Testpanel, een groep van tienduizenden consumenten die qua verspreiding over het land, man-vrouwverhouding en opleidingsniveau representatief zijn voor de Nederlandse bevolking. Wil je zelf ook uitgenodigd worden voor de onderzoeken van Radar? Dat kan. Meld je (gratis) aan via deze vragenlijst.