53% haalt geld van spaarrekening bij negatieve rente. En dan?

geld-opnemen-bij-negatieve-spaarrente-780.jpg

Na jaren van kelderende spaarrentes komt negatieve rente ook voor 'gewone' spaarders steeds dichterbij. Dat zou inhouden dat je geen rente ontvangt, maar rente over je spaartegoed betaalt aan de bank.  Als het er toch van komt, haalt 53 procent geld van de spaarrekening af. En dan?

Van alle 30.000 deelnemers aan het onderzoek heeft 94 procent geld op een spaarrekening staan. Daarvan heeft 10 procent al eerder, naar aanleiding van de kelderende rente, een gedeelte van het geld van de rekening gehaald. Van de 6 procent die geen spaargeld op een rekening heeft staan, had een kwart dit eerder wel. Ook deze groep heeft geld bij de bank weggehaald vanwege de lage spaarrente. Zoals deze respondent, die al het spaargeld al lang van de bank heeft gehaald:

Als je meer belasting moet betalen dan de rente opbrengt haal je toch alles weg?
 

Wat hebben deze mensen met hun geld gedaan? Thuis bewaren, wordt het meest genoemd (door 25%), 21 procent heeft het (gedeeltelijk) in een kluis gelegd (21%). Op een gedeelde derde plek staan beleggen, de hypotheek aflossen en uitgeven. Elk van deze opties is door 1 op de 5 mensen aangevinkt. 15 procent heeft het op een betaalrekening gezet. In de open antwoorden zegt iemand het geld op de creditcard te hebben gestort, waar meer rente wordt gegeven.

Ik zet het op mijn lopende rekening. Daarop is de rente (vooralsnog) 0%
 

53% haalt spaargeld van rekening bij negatieve rente

Tot zover de ondernomen actie bij weinig tot geen spaarrente. Wat doen mensen als de rente negatief wordt, dus wanneer je niet alleen geen rente ontvangt, maar een bepaald rentepercentage over je spaargeld moet betalen aan de bank? Meer dan de helft, 53 procent, zegt zijn of haar geld dan van de bank te halen: 31 procent haalt alles eraf, 18 procent het grootste gedeelte, 4 procent een klein gedeelte. Nog eens 19 procent zou van bank overstappen. 16 procent weet het nog niet. Een respondent beschrijft zijn middenweg: 'Ik stop nu met nieuw geld investeren maar laat het oude staan. In huis investeren (verbouwing, schilderen etcetera) vind ik nu interessanter dan sparen.'

'Veilig op de bank laten staan'

Slechts 12 procent zegt dat zij het geld gewoon zouden laten staan. Waarom? 'Het staat veilig daar', zegt 59 procent. Een klein percentage (5%) hecht bovendien belang aan het ondersteunen van duurzame investeringen van zijn of haar bank.

Het verschil met nu (lage positieve rente) of dan (lage negatieve rente) is klein
 

44 procent weet niet waar ze het anders moeten onderbrengen. Zo schrijft iemand: 'Ik ga het niet thuis in een oude sok of iets dergelijks bewaren.' Een ander: 'Er is te veel spaargeld (voor pensioen) om in huis te hebben.' In totaal durft 39 procent het spaargeld niet thuis te bewaren. 21 procent laat het spaargeld bij negatieve rente op de bank staan omdat ze nu niets hebben om het aan uit te geven. 3 procent kan het geld niet opnemen omdat het vast staat, zo laat iemand weten: 'Het staat voor 10 jaar vast tegen ongeveer 3,5% op een internetspaarrekening.'

Een brandkast (laten) installeren kost meer dan het verlies aan rente
 

Geld thuis of elders in een kluis bewaren

De meeste mensen zeggen het thuis neer te leggen (37%). Een derde zou het in een kluis bewaren, 31 procent kiest voor een betaalrekening. 19 procent zou de hypotheek (extra) aflossen. 12 procent gaat beleggen, 11 procent het huis verbouwen of aanpassen. Een even grote groep zou overstappen naar een buitenlandse rekening. 9 procent zou het uitgeven.

Radar vroeg banken (onder andere) of negatieve rente te omzeilen is door geld op je betaalrekening te zetten. Alleen Knab gaf hier een inhoudelijk antwoord op: 'Dat is een begrijpelijke vraag. Echter, de verwachting is wel dat als er negatieve rente wordt ingevoerd door banken er ook voor het geld op de betaalrekening beperkingen gaan gelden (of vergelijkbare tarieven).' De rest van de banken omzeilden de vraag met antwoorden als 'Dat is niet aan de orde.' In de uitzending van 23 september, een special over negatieve rente, worden meer van dit soort vragen beantwoord.

Omzetten in cryptomunten of uitlenen aan vrienden

De minder populaire bestemmingen zijn goede doelen (1%), crypto currency (zoals bitcoins, 2%), aan familie of vrienden geven (3%) of het aan familie of vrienden uitlenen (4%). Mocht je dit als optie overwegen, lees dan ook hoe je op een verstandige manier omgaat met lenen aan vrienden of familie.

Meer tips voor je spaargeld nu de rente zo laag is:

Investeren in goud, oude auto's of beleggingsfondsen?

Meer cijfers uit dit onderzoek

Hoeveel vertrouwen hebben mensen eigenlijk in de banken, en specifiek in hun bank? Lees meer: ING-klanten zijn het meest negatief, ASN-klanten juist positief. En: Waarom zouden we eigenlijk rente aan onze bank moeten betalen? Kan de overheid niet een verbod instellen? 96 procent is voor.

Over het onderzoek naar de gevolgen van negatieve rente:
30.053 mensen deden tussen 14 en 22 september 2019 mee aan het onderzoek van Radar over negatieve rente. Zij vertelden wat voor acties zij tot nu toe hebben ondernomen, en wat zij gaan doen als hun bank negatieve spaarrente zou gaan hanteren. Ook meedoen aan de onderzoeken van Radar? Lees meer over het Testpanel, en meld je gratis aan (je ontvangt dan als dank een proefexemplaar van het magazine RADAR+).