7 tips om het meeste uit Netflix te halen

netflix-kijken-bank-popcorn-780.jpg

Maak jij weleens gebruik van Netflix voor het streamen van films, comedyshows of series? Dan heb je vast iets aan deze zeven handigheidjes.

Dit artikel is bijgewerkt op 7 juni 2019. De eerste versie van het artikel verscheen op 13 april 2017 op de site van Radar.

Netflix, de streamingdienst waarmee je on demand video's kunt kijken, heeft diverse 'verborgen' opties die het gebruik een stuk aangenamer maken. Helaas kent nog lang niet iedereen deze handigheidjes. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

1. Spring direct naar subgenres met 'geheime' codes (alleen in je browser)

De zoekfunctie van Netflix werkt prima voor het vinden van een specifieke titel, en als je nog niet precies weet wat je wil zien kun je ook filteren op (sub)genres of afgaan op de aanbevelingen van Netflix. Maar er is nóg een manier om het aanbod door te spitten, namelijk aan de hand van codes. Let wel, dit werkt alleen in je browser, dus niet in een app.

Hoe zit dat? Netflix heeft zijn video-aanbod gelabeld met allerlei beschrijvingen: drama, comedy, horror enzovoorts, maar ook biografisch, Koreaans, zombie en ga zo maar door. Door die beschrijvingen te combineren kom je tot een lijst van duizenden subgenres die Netflix 'achter de schermen' hanteert om gebruikers aanbevelingen te doen op basis van hun kijkgeschiedenis. Een aantal daarvan zijn niet te vinden als je 'gewoon' de Netflix-bladerfunctie gebruikt, dus in die zin zijn ze 'geheim'.

Een flink deel van de lijst is inmiddels echter op internet te vinden.

Hoe het werkt:

  1. Zoek in een van de lijsten een (sub)genre dat je aanspreekt
  2. Kopieer de code die erbij staat
  3. Typ in je browser https://www.netflix.com/browse/genre/*****
  4. Plak de code op de plek van *****
  5. Druk op enter

Probeer het maar eens: ben je geïnteresseerd in rechtbankdrama's? Gebruik de code 2748. Zoek je films gebaseerd op kinderboeken? Dat is 10056. Of heb je meer zin in diepzeehorrorfilms? Duik erin met 45028.

Let op: (nog) niet alle codes leveren hits op in het Nederlandse aanbod, en deze tip helpt dan ook niet om buitenlands aanbod op een computer in Nederland te bekijken.

2. Check de suggesties tijdens het intypen van zoektermen

OK, in de mobiele app werkt tip #1 niet, aangezien je geen adresbalk hebt zoals in je browser. Wat je daarin echter wél kunt doen, is een (deel van) een genre typen in het zoekvenster, en kijken welke suggesties Netflix je geeft nog vóórdat je de zoekopdracht daadwerkelijk uitvoert.

3. Wees lief voor je databundel en download zodat je offline kunt kijken

Wachtend op de bus een filmepos kijken of liggend in het park een serie bingewatchen is heerlijk, maar het vreet ook data als je niet op een wifi-netwerk zit. Zo kan het een dure grap worden! Gelukkig bestaat er voor een flink aantal films, comedyshows en series (vooral de eigen Netlfix-producties) een oplossing: de downloadoptie.

Lees hoe je Netflix-content downloadt in Offline Netflixen: 4 vragen.

Als je dat thuis (via wifi) doet voordat je naar de bushalte of het park wandelt, kun je zorgeloos van uren aan video's genieten. Totdat je batterij leeg is natuurlijk.

4. Ben je een match?

Geef na het kijken van een film of serie een duim omhoog of een duim omlaag, zodat Netflix een beter idee krijgt van jouw kijkvoorkeuren.

Bij een film of serie die je nog niet gekeken hebt zie je een match-score staan. Dat percentage is gebaseerd op je kijkgeschiedenis, je beoordelingen (die duimpjes dus), en de beoordelingen van Netflix-gebruikers die een vergelijkbare smaak hebben.

5. Houd je aanbevelingen 'zuiver' door meerdere profielen te creëren

Per Netflix-account kun je meerdere profielen aanmaken. Dat is handig, omdat je aanbevelingen krijgt op basis van je eerdere kijkgedrag en content waarvan je hebt aangegeven dat je die leuk vindt.

Elk profiel bevat:

  • Gepersonaliseerde suggesties voor series en films
  • Lijst met onlangs bekeken titels
  • Beoordelingen
  • Taalvoorkeur
  • Instellingen voor afspelen
  • Leeftijdscategorie
  • 'Mijn lijst'

De lijst met onlangs bekeken titels, de beoordelingen en de taalvoorkeur zijn volgens Netlfix 'nog niet beschikbaar voor kinderprofielen op computers' (op 7 juni 2019).

Je kunt maximaal vijf profielen per account hebben.

6. Pas de ondertiteling aan naar je eigen smaak

Wist je dat je kunt instellen op welke manier je de ondertiteling ziet? Ga naar de ondertitelingsvoorkeuren en stel in hoe groot de ondertitels moeten zijn, en in welk lettertype. Je kunt ze zelfs schaduw en een achtergrondkleurtje meegeven. In een previewvenster zie je meteen het resultaat.

Let wel op: wijzigingen die je hier doorvoert, gelden voor alle apparaten waarop je Netflix gebruikt.

7. Gebruik sneltoetsen (alleen in je browser)

Bedien de videoweergave met sneltoetsen in plaats van een muis. Vooral handig als je op een laptop kijkt!

  • Schermvullende weergave aan / uit: F (full screen)
  • Pauzeren / afspelen: spatiebalk of enter
  • Tien seconden terug 'springen': pijltje naar links (een keer tikken)
  • Tien seconden vooruit 'springen: pijltje naar rechts (een keer tikken)
  • Achteruit spoelen: pijltje naar links (ingedrukt houden). Laat los en druk op spatie / enter om op dat punt verder te gaan  
  • Vooruit spoelen: pijltje naar rechts (ingedrukt houden). Laat los en druk op spatie / enter om op dat punt verder te gaan
  • Volume omhoog: pijlje omhoog
  • Volume omlaag: pijltje omlaag
  • Geluid uitschakelen: M (mute)

Bron: Netflix / Cosmopolitan