70% wil verruimde openingstijden winkels in aanloop naar feestdagen

winkeltijden-poll-uitslag-414.jpg

Verruimde winkeltijden rondom de feestdagen, in plaats van vervroegde sluiting zoals we die nu hebben, dat ziet 70 procent van ruim 2600 pollrespondenten wel zitten. Vorig jaar waren supermarkten in de aanloop naar Kerst tot middernacht open, toen vond de helft dat nog een slecht idee.

Winkels zijn op dit moment vanwege de coronamaatregelen tot 17:00 uur open, supermarkten tot maximaal 20:00 uur. Dit duurt in ieder geval nog tot 19 december. Vorig jaar waren sommige supermarkten rond de feestdagen tot 0:00 uur (middernacht) open, om de bezoekers te spreiden. Destijds vond de ene heft dat een goed idee, de andere helft vond het een slecht idee. Maar liefst 83 procent zei vorig jaar zelf géén gebruik te maken van de extra uurtjes.

'Juist meer contactmomenten nu'

Dat lijkt nu anders: hoewel we nog niet weten wat de maatregelen gaan worden, staat inmiddels 70 procent positief tegenover verruimde openingstijden. Er lijkt weinig begrip te bestaan voor de verkorte openingstijden: 'Nu is het veel drukker in de winkels terwijl de regering de contactmomenten wil verminderen. Onbegrijpelijk!'

'Online bezorgingen zijn nu al een drama'

'Verspreiding van drukte lijkt mij gezonder. Bovendien is het nu voor mensen die zich aan kantoortijden moeten houden niet te doen om inkopen te doen. Online bezorgingen zijn nu al een drama, dus verruimde openingstijden lijkt me een goed plan'

- Polldeelnemer

Meer kansen, meer mensen

Slechts 15 procent wil geen verruimde winkeltijden. Net als bij de voorstanders, is dat bij het merendeel vanwege de vrees voor meer besmettingen. Zij redeneren de andere kant op: als winkels minder open zijn, zullen minder mensen (fysiek) gaan winkelen: 

Ruimere openingstijden trekt in mijn ogen juist meer mensen, die er anders voor kiezen om online te bestellen
- Polldeelnemer

De overige 15 procent maakt het niet uit wat de winkeltijden zijn. Sommigen hebben overdag genoeg tijd om te winkelen, anderen komen toch al niet in winkels. Zij vinden het bijvoorbeeld niet veilig of kunnen vanwege de combinatie slechthorend en mondkapjes niet communiceren, zo laat iemand weten: 'Zolang er mondkapjes verplicht zijn, kom ik niet in winkels, ben slechthorend en versta niks en niemand als ik niet kan liplezen…' Anderen maakt het niet uit omdat zij toch niet meedoen aan de 'gekte' rondom kerst: 'Ik ga niet heel veel meer shoppen dan anders'. Neemt niet weg dat het op de momenten dat je wél gaat, veel drukker kan zijn.

Voor mij maakt het niks uit maar voor het personeel is het misschien wel fijner als er geen verruiming van openingstijden zijn
- Polldeelnemer

Verlenging avondlockdown?

Of de openingstijden verruimd worden, daarover wordt op dit moment vergaderd: het kabinet komt dinsdag met een besluit of zij de avondlockdown ook na 19 december van kracht blijft. 

Update

Supermarkten vragen om verruiming

Supermarkten doen een dringend beroep op het demissionaire kabinet om de supermarkten ook na 20.00 uur 's avonds open te kunnen houden in de aanloop naar de kerstdagen. 'We zien er flink de noodzaak toe vanwege de spreiding van klanten', aldus een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

In december is het altijd drukker in de supermarkten vanwege de feestdagen, zegt het CBL. 'De kerstvakantie begint pas na kerst. Veel mensen werken nog tot de vrijdag voor kerst, omdat kerst in het weekend valt', zegt de woordvoerster. 'Dat zorgt voor de noodzaak om winkels langer open te laten blijven. We blijven erop hameren.'

In het weekend lekte uit dat het kabinet tijdens de dinsdag geplande persconferentie over coronamaatregelen voornemens is de huidige avondsluiting van winkels te handhaven. Niet-essentiële winkels moeten om 17.00 uur de deuren sluiten, supermarkten mogen als essentiële winkels tot 20.00 uur openblijven. Dat betekent sinds eind november, toen de huidige maatregelen in gingen dat boodschappen doen in de relatief rustige late avonduren niet meer kon.

Bron: ANP

Over de poll over verruimde winkeltijden

De pollvraag over de wenselijkheid van verruimde openingstijden van winkels is tussen 30 november en 13 december 2021 beantwoord door 2603 mensen. Wil jij ook je mening terugzien in onze artikelen en uitzendingen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan nodigen wij je uit voor onze vragenlijsten.