background branding

8 tips om betere koffie te zetten

Nederlanders zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld, maar hoe zet je nu eigenlijk het lekkerste bakkie? Welke trends zijn er bijvoorbeeld, waar moet je op letten als je koffiebonen koopt en welke melk moet je gebruiken?

Er zijn ontzettend veel manieren om koffie te zetten. Denk aan het aloude bakje filterkoffie, een apparaat met pads of cupjes, de klassieke percolator of een fraaie volautomaat waarbij je met éen druk op de knop verse bonenkoffie krijgt. In Nederland drinken we vooral filterkoffie en espresso, aldus koffie-expert Wassili Magendans van de Barista Company.

Waar moet je op letten als je bonen koopt?

Tegenwoordig kopen steeds meer mensen een volautomaat. Die vul je met bonen die in het apparaat worden gemalen. Magendans: 'Koop liever Arabicabonen dan Robustabonen. Arabica is lekkerder en verfijnder van smaak'. Magendans zegt dat filterkoffie meestal een mix is van Arabica en Robusta. 'In speciaalzaken koop je echt hele goede kwaliteitskoffie en de prijs maakt dan zeker uit. Smaak is echter wel subjectief.' De Nederlandse smaak van filterkoffie neigt naar koffie uit Indonesië of Brazilië.

Wat doet het branden van de koffieboon?

Des te donkerder koffiebonen worden gebrand, des te bitterder de koffie is. Voor filterkoffie worden bonen dus meestal licht gebrand, terwijl voor espresso juist donkerder gebrande bonen worden gebruikt.

Welke melk moet je gebruiken?

Voor een lekkere cappuccino of latte macchiato kan je melk opschuimen in een melkopschuimer. In de duurdere volautomaten zit vaak een melkreservoir. 'Gebruik volle melk, die heeft een hoger vet- en eiwitpercentage.' Je kan ook zogeheten cappuccinomelk kopen, maar dat is naar verhouding wel duurder.

Moet je letten op water voor je koffie?

Magendans gebruikt zelf gefilterd water, maar dat hoeft natuurlijk niet. Let er wel op dat het water niet te heet is, tot ongeveer 90/93 graden. In delen van Twente en Zuid-Limburg is sprake van zeer hard water, dan is een waterfilter wel handig. Zacht water is ook beter voor je apparaat.

Bewaar je bonen luchtdicht

Bonen verliezen hun smaak als ze in contact komen met lucht. Bewaar je bonen dus luchtdicht. Je kan de originele verpakking gebruiken, maar rol deze dan wel stevig op.

Kopje voorverwarmen?

Het is een goed idee om je kopje even voor te verwarmen als je bijvoorbeeld een espresso of ristretto zet. Daarmee voorkom je dat je koffie te snel afkoelt en blijft de smaak langer behouden.

Maak je apparaat regelmatig schoon

Het kan zijn dat er koffieaanslag in je apparaat blijft hangen. Door je apparaat regelmatig te reinigen voorkom je dat je koffie bitter gaat smaken. Heb je een cupjesapparaat? Ontkalk deze dan regelmatig.

Zelf bonen malen?

Dat kan, er zijn legio apparaten op de markt waarmee je zelf je bonen kan malen. Let er wel op dat de bonen worden gemalen en niet worden gesneden. Maal ze kort voor gebruik. Maal je de bonen te fijn? Dan kan dat zorgen voor een bittere smaak. Te grof? Dan is je bakkie mogelijk te slap.

Trends op koffiegebied?

Magendans ziet dat consumenten steeds vaker teruggaan naar gewone filterkoffie, maar wel kijken naar alternatieve melkproducten. Daarvan zijn er genoeg te vinden, zoals lactosevrij, sojamelk, rijstmelk of amandelmelk.