'81 miljoen dieren in veehouderij vroegtijdig gedood'

koetjes-vroegtijdig-geslacht-150818.jpg

Jaarlijks worden in Nederland 81 miljoen dieren vroegtijdig geslacht. Dat meldt Wakker Dier na onderzoek. Volgens de organisatie kiezen boeren er door de hoge prijsdruk al snel voor om onrendabele dieren voortijdig te laten sterven. 'Door kiloknallers is de veehouderij zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn', aldus een woordvoerder.

Per jaar worden 34 miljoen leghennen geslacht als ze in de rui gaan, omdat ze daarna iets minder eieren leggen. Verder worden jaarlijks 39 miljoen haantjes vergast omdat het mannetjes zijn en dus geen eieren kunnen leggen. Ook groeien ze te langzaam voor de vleesproductie. Vleeskuikens, koeien, varkens, geiten, schapen en konijnen worden jaarlijks eveneens voortijdig afgemaakt.

Stalbranden en dierziektes

Wakker Dier legde voor het onderzoek cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij elkaar. De dieren die jaarlijks sterven door stalbranden of worden geruimd vanwege dierziektes zijn er buiten gelaten.Lees en bekijk ook: De koe en melk

Bron: ANP