9 op de 10 mensen brengen oude kleding naar inzamelpunt in plaats van vuilcontainer

kleding-inzameling-leger-des-heils-780.jpg

Polluitslag

90% van Radars pollrespondenten brengt oude kleding naar een inzamelpunt. Welke inzamelorganisaties zijn er zoal, en wat doen die met jouw afgedankte kleding?

Op veel verschillende plekken in Nederland kun je oude kleren en schoenen inleveren. Kleding waar je zelf uit gegroeid of op uitgekeken bent, maar die verder niet kapot of enorm versleten is, kan zo vaak nog een nieuwe eigenaar blij maken, of op een andere manier gerecycled worden. Wij waren allereerst benieuwd of veel mensen daar gebruik van maken.

900 respondenten; meerderheid brengt kleding naar inzamelpunt

'Wat doe jij met kledingstukken die je wegdoet, wanneer deze in principe nog wel draagbaar zijn?' Die vraag legden we in de vorm van een poll voor aan de leden van het Radar Testpanel. Meer dan 900 mensen vulden de poll in.

819 respondenten (90 procent van de invullers) gaven aan dergelijke kleding naar een inzamelpunt te brengen. Weggeven aan bekenden is ook een populaire optie: 289 mensen (32 procent) doen dat weleens. Een kleine minderheid (47 mensen, 5 procent) gooit de kleding weg.

(De percentages tellen op tot meer dan 100 procent doordat men in de poll meerdere antwoordopties kon kiezen.)

Verschillende manieren van kleding inzamelen

Kleding inzamelen gebeurt op verschillende manieren. De voornaamste zijn:

  1. Door middel van kledingcontainers. Je vindt ze vaak aan de openbare weg, in de buurt van glas- en papierbakken.
  2. Via huis-aan-huisacties. Je krijgt dan een plastic zak in de bus die je kunt vullen met kleding en aan de straat kunt zetten. Enkele dagen later wordt die opgehaald.

Bied kleding altijd aan in een gesloten plastic zak, óók als je het in een container gooit. Dit in verband met het beschermen tegen vochtigheid en vuil.

Daarnaast kun je ook zelf spullen afleveren bij kledinginzamelende organisaties of bij een kringloopwinkel. Kledinginzamelende organisaties hebben meestal wel ergens een depot of dependance waar je terecht kunt - zie de desbetreffende website. Kringloopwinkels vind je door heel Nederland.

Bekijk ook deze handige site om kringloopwinkels te vinden.

Uiteenlopende organisaties

Er bestaan verschillende soorten inzamelingsorganisaties. Sommige zijn charitatief. Zij schenken alle opbrengsten (na aftrek van kosten) aan goede doelen. Andere zijn commercieel. Zij doneren vaak wel een deel aan goede doelen, maar ze hebben ook wel degelijk een winstoogmerk.

Verder zijn er ook kringlooporganisaties. Die sturen de kleding naar een sorteerbedrijf, dat het materiaal uitsplitst op basis van soort en kwaliteit. Dit wordt geëxporteerd. Tot slot heb je ook nog bedrijven die kleding die niet meer te dragen is, verwerken tot bijvoorbeeld poetsdoeken.

Tijd voor een kleine greep uit de kledinginzamelorganisaties.

Sympany

Sympany is een 'sociaal ondernemer', in 2015 ontstaan uit een fusie tussen de stichtingen KICI en Humana. 'Zonder politieke of religieuze achtergronden' zamelt Sympany door heel Nederland textiel in.

De 23,5 miljoen kilo die de organisatie jaarlijks ophaalt, verkoopt ze. De opbrengst komt vervolgens ten goede aan projecten in Afrika en India om de zelfredzaamheid aldaar te vergroten. In Nederland werkt Sympany waar mogelijk samen met sociale werkplaatsen.

Lees meer over Sympany.

Leger des Heils Reshare

Het Leger des Heils houdt zich al meer dan honderd jaar bezig met inzameling van kleding, tegenwoordig onder de naam Reshare. Jaarlijks haalt het zo’n 26 miljoen kilo op. 'We hergebruiken het of verkopen het tegen scherpe, sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum', aldus de website.

'Het merendeel gaat naar sorteerbedrijven, daar krijgen we geld voor. Met dit geld steunen we hulpaanbod van het Leger des Heils, zoals projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsintegratie.' Naar eigen zeggen helpt het Leger des Heils jaarlijks 58.000 mensen in Nederland.

Vind een inzamelpunt op de Reshare-webstie.

Meer informatie over Leger des Heils Reshare.

Dorcas

Dorcas heeft in Nederland een kleine 200 inzameldepots. Daar kun je terecht met kleding en andere hulpgoederen. Daarmee zet Dorcas zich in voor 'kansen in situaties die kansloos lijken' en 'betere vooruitzichten in tijden die uitzichtloos lijken. De organisatie doet dat in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Dorcas zamelt meer in dan alleen kleding. Meer over Dorcas.

Curitas

Curitas is een onderdeel van Boer Groep, een internationale groep professionele inzamel- en sorteerbedrijven voor oude kleding, textiel en schoenen. Na een 'uitgebreide sortering' wordt het door Curitas ingezamelde textiel 'gegarandeerd duurzaam verwerkt'. De Boer Groep heeft 'vele partnerships voor de recyclingprocessen die na het sorteren nodig zijn, zowel in Europa als daarbuiten'.

Curitas steunt verschillende goede doelen met een deel van de opbrengst van de ingezamelde kleding, waaronder Terre des Hommes, KWF en Oxfam Novib.

Meer informatie over Curitas.

Sam's Kledingactie

Sam's Kledingactie zamelt sinds 1967 gebruikt textiel in. Hoofdbegunstigde is Cordaid Mensen in Nood. Circa 90 procent van de opbrengsten gaan naar projecten voor kwetsbare mensen in rampgebieden, zoals Syrië, Bangladesh en Kenia.

In Nederland werkt de organisatie samen met gemeenten, kledingwinkels, scholen en verenigingen en heeft geen winstoogmerk.

'En we zoeken geregeld de samenwerking op met sociale werkplaatsen, kringloopwinkels en kledingbanken', voegt Sam's Kledingactie er op haar website aan toe. 'Op die manier geven we ook lokale goede doelen een steuntje in de rug.'

Stichting S.O.S.

Stichting S.O.S. is een liefdadigheidsstichting, opgericht door moslims in Nederland. Het doel is om 'het leed van slachtoffers van (burger)oorlogen en armoede te verzachten'. Stichting S.O.S. bied hulp in Nederland en in het buitenland door middel van het opzetten.

De stichting heeft een aantal inzamelpunten verspreid over het land. https://sos-stichting.nl/kleding-inzamelpunten/

De ingezamelde kleding wordt gesorteerd. Het bruikbare deel wordt opgestuurd, de rest wordt verkocht. De opbrangst 'zal ingezet worden voor verschillende projecten voor de Syrische slachtoffers'.

Aanvullende informatie over Stichting S.O.S..

Meer weten over kledinginzameling?

Zoek je meer informatie over het inzamelen van kleding? Kijk op de site van de VHT, de Vereniging Herwinning Textiel.

Beeld: ANP Foto

Geef ook je mening via de poll

Wil je ook je mening geven? Als je al lid bent van het Radar Testpanel, doe je dat door in te loggen op je persoonlijke Testpanel-pagina. Ben je nog geen lid? Vul dan deze vragenlijst in en doe niet alleen mee aan de polls, maar ook aan de andere onderzoeken van het Radar Testpanel. Aan een lidmaatschap zitten geen kosten verbonden.