background branding

9 tips om meer uit Apple Music te halen

apple-music-tips-780.jpg

Apple Music is de muziekstreamingdienst van Apple. Anders dan de naam misschien doet vermoeden werkt deze niet alleen op Apple-apparaten zoals iPhones en iPads, maar ook op Android-devices. Als jij overweegt om Apple Music te gaan gebruiken, of als je dat al doet, dan heb je wellicht iets aan onderstaande tips. Het programma bevat namelijk diverse handige functies die niet iedereen kent.

Apple Music kun je, net als de vergelijkbare service Spotify, gebruiken om muziek af te spelen via internet. Dat kan op je Macbook, iPhone of iPad, maar ook middels een speciale Android-app. Het is de eerste dienst van Apple die ook op Android werkt.  

Afgezien van een proefperiode is de dienst niet gratis te gebruiken. Een abonnement kost (op het moment van schrijven) 9,99 per maand. In juni 2019 had Apple Music wereldwijd 60 miljoen abonnees. De dienst bestaat sins 2015 en heeft wereldwijd inmiddels 60 miljoen abonnees.

Wij zetten een paar Apple Music-handigheidjes voor je op een rij.

1. Bespaar data door nummers te downloaden

Als je veel muziek streamt (dus beluistert via een internetverbinding) en / of een kleine databundel hebt, dan kan je databundel sneller opraken dan je lief is. Een oplossing is om nummers (of hele albums, of afspeellijsten) te downloaden op het apparaat dat je gebruikt om naar muziek te luisteren.

Dit gaat in twee stappen. Het nummer moet namelijk eerst in je bibliotheek staan voordat je het kunt downloaden. Middels het '+'-teken links onderin (bij een nummer) of de knop '+ VOEG TOE' (bij een album) zet je het meteen in je bibliotheek. Vervolgens verschijnt op de plek waar eerst het plusje of de toevoegknop stond, een downloadknop (in de vorm van een soort wolkje met een pijltje naar beneden). Daarmee kun je het nummer / het album / de afspeellijst opslaan op je apparaat.

Via het icoontje met de drie puntjes boven elkaar kun je het item ook weer uit je bibliotheek verwijderen. Toevoegen en downloaden kan ook vanuit dit menuutje.

2. Optimaliseer je opslagruimte

De keerzijde van punt 1 (het downloaden van muziek) is natuurlijk dat het opslagruimte op je apparaat kost. Mocht je hiermee problemen voorzien, dan kun je Apple Music zo instellen dat het je opslagruimte optimaliseert. Je zegt dan in feite tegen je telefoon (of andere device) hoeveel ruimte je minimaal wil reserveren voor opgeslagen muzieknummers. Raakt de opslagruimte van je telefoon vol, dan gooit Apple Music overtollige nummers boven dit minimum automatisch weg. Dit zijn de nummers die je al een tijd niet hebt afgespeeld en de nummers die je het langst geleden hebt toegevoegd. Maar geen nood! Ze blijven nog wel gewoon in je Bibliotheek staan en je kunt ze dus nog wel gewoon beluisteren.

3. Verhoog (of verlaag) de audiokwaliteit

Deze tip heeft ook te maken met de hoeveelheid data die je verbruikt als je streamt. Als je muziek via internet afspeelt in hoge kwaliteit kost dit meer data dan wanneer je dit in normale, lagere kwaliteit doet. Is dataverbruik geen issue - bijvoorbeeld aan het einde van de maand met nog bijna je hele databundel over - en wil je dit aanpassen, doe dat dan als volgt:

Ga naar Bibliotheek --> drie puntjes rechts bovenin --> Instellingen --> Mobiele data. Hier kun je 'Hoge kwaliteit via mobiel netwerk' aan- of uitzetten.

4. Creëer een afspeellijst

Een afspeellijst is niks anders dan een zelfgemaakte selectie van muzieknummers, in de volgorde waarin jij wil. Om een nummer aan zo'n lijst toe te voegen moet je er eerst één gemaakt hebben. Dat doe je door naar je Bibliotheek te gaan (in de app op je telefoon is dit de knop links onderin). Kies dan voor 'Afspeellijsten' en daarna voor 'Nieuwe afspeellijst'. Je kunt een titel invullen en opslaan met het V-tje.

Wanneer je vervolgens een nummer afspeelt kun je via het icoontje met de drie puntjes boven elkaar kiezen voor 'Zet in een afspeellijst'.

5. Vind je vrienden en deel muziek

Net als in Spotify kun je in Apple Music vrienden opzoeken en ze volgen. Dit gaat via een ingebouwd sociaal platform. Uitproberen? Ga naar 'Voor jou' onderin de app en tik op je profiel (rechts bovenin). Daar zie je onderaan de vrienden die je volgt (als je dat al doet) en daaronder de knop 'Volg meer vrienden'.  

Aanbevelingen en gecureeerde muziek

Apple Music heeft diverse manieren waarop het je kan laten kennismaken met nieuwe muziek die vergelijkbaar is met wat je al geluisterd hebt, of wat je misschien ook leuk vindt op basis van eerder luistergedrag. De volgende tips gaan daarover.

6. Gebruik het (verstopte) hartje en vertel Apple Music wat je leuk vindt

Hoe meer Apple Music weet over jouw muzieksmaak, des te beter de aanbevelingen die het programma kan doen. Eén manier om de Apple-algoritmes te laten weten wat jij leuk vindt (of niet leuk vindt), is door bij een nummer dat je afspeelt op de drie puntjes te tikken en dan onderaan te kiezen voor het hartje met 'Leuk' of 'Niet leuk'.

7. Kies voor 'Ontdekken'

Onderaan (in de app) zit de knop 'Ontdekken'. Daar vind je een hoop aanbevelingen in allerlei verschillende categorieën.   

8. Start een eigen 'Radiostation'

Zit je een tof nummer te luisteren en zou je wel meer in dat genre of die stijl willen horen, maak er dan een 'radiostaion' van. Zo krijg je meer liedjes met dezelfde sound voorgeschoteld. Ga hiervoor naar een artiestenpagina of het nummer dat je op dat moment luistert en tik op de drie puntjes. Kies ‘Maak station aan' en je persoonlijke 'radiozender' gaat van start!

9. Beluister een Apple-radiostation

Via de knop 'Radio' kun je luisteren naar radiostations in allerlei genres. Dit zijn voornamelijk muziekzenders, die eigenlijk gewoon dynamische playlists zijn, maar er zijn ook wat nieuwsopties (bijvoorbeeld BBC World Service en Bloomberg Radio).

Een speciale vermelding verdient Beats 1. Dit komt nog het dichtst in de buurt van een 'echt' radiostation doordat je er dj's hoort die zelf hun muziek uitkiezen en doordat er interviews met bijvoorbeeld artiesten te horen zijn. De muziekprogrammering bestaat vooral uit pop, rap en indie. Ook zijn er diverse artiesten die er hun eigen radioprogramma hebben.

Veel van de opties in Apple Music zijn vergelijkbaar met die in de concurrerende dienst Spotify. Voor Spotifytips, zie:

14 Spotify-tips voor meer muziekplezier

Bron: Appletoolbox.com / iPhoned.nl