background branding

9 tips om mieren te bestrijden

Mieren kunnen een ware plaag zijn in je huis of wanneer je ze in groten getale ziet rondlopen tijdens de barbecue. Hoe raak je ze kwijt? Radar geeft je tips.

Nederland is een rijk land voor mieren. We kennen hier maar liefst zestig verschillende soorten mieren. Wegmieren zijn de meestvoorkomende mieren. Deze kleine zwarte mier leeft met name onder stoeptegels, beschut tegen de kou en de beste plek om te overwinteren. Het mierenseizoen begint zodra het warmer wordt in Nederland. Dat is meestal eind maart of begin april. Mieren komen dan massaal uit hun schuilplaats en gaan op zoek naar eten. Aan het eind van het jaar verdwijnen ze weer. Daarom zie je in de winter vrijwel geen mieren.

Elke mierenkolonie heeft een koningin met een heleboel werksters, zo vertelt entomoloog Milou van Silfhout van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Alle werksters zijn vrouwtjes en dat betekent dat in juli de koningin uitvliegt voor een 'paarvlucht'. Ze gaat dan op zoek naar mannetjes die haar in de lucht bevruchten. Vervolgens bijt ze haar vleugels af en legt ze haar eieren in het nest. De werksters verzorgen het nest. In de zomerperiode zie je de meeste vliegende mieren. Dat zijn dan dus mannetjes of koninginnen.

Overlast door verzakking

Niet alleen kunnen mieren vervelend zijn in je huis, maar ook buiten zijn mieren niet altijd gewenst. Mieren verplaatsen namelijk enorme bergen zand, omdat ze leven onder de tegels van je terras. Dat kan op den duur zorgen voor verzakking van je terras.

Moeten we mieren wel bestrijden?

Mieren eten andere dode insecten in je tuin. Daarnaast kunnen mieren je ook waarschuwen voor lekkage. Dat zit zo: in Nederland kennen we de boommier of houtmier. Die leven in rottend hout. Als je rottend hout hebt in je huis is dat een teken dat je ergens lekkage hebt of hebt gehad. Van Silfhout: 'Supernuttig deze mier! Als leek zal je met het blote oog niet kunnen zien dat dit een andere mier is dan de wegmier. Als het spoor van de mieren niet naar buiten leidt, maar als ze ergens uit de vloer of het dak komen, neem dan contact op met een expert en laat het onderzoeken. Het kan wijzen op lekkage'.

Voorkom dat mieren je huis binnenkomen

Mieren gaan na hun winterslaap op zoek naar voedsel. Zorg dat er in je huis dus geen voedselresten achterblijven. Laat geen vuile vaat staan, zet geen open pakken op het aanrecht en leg geen restjes open en bloot op tafel. Gebruik luchtdichte trommels of opbergdozen. Sluit je vaatwasser als je deze niet gebruikt, daar kunnen ze namelijk ook makkelijk inkomen.

Wis het geurspoor uit

Als je de bron hebt verwijderd wil je dat die mieren ook echt wegblijven. Dat doe je door het geurspoor te wissen. Mieren communiceren met elkaar en blijven afgaan op de geur van voedsel. Vervang die geur met zeep of alcohol en verwijder zo het geurspoor.

Pak het nest aan

De beste manier om van je mieren af te komen is het sluiten van het nest. Doe dit door kokend water in het nest te gooien. Doe dit een aantal dagen. De mieren zullen vanzelf verdwijnen.

Wat werkt nog meer?

Talkpoeder, een streep zetten met schoolkrijt en heel fijn koperslijpsel kun je ook gebruiken. 'Dat is scherp en daar kunnen ze niet tegen.' Van Silfhout twijfelt aan de werking van middeltjes zoals kruidnagel, nootmuskaat of citronella. 'Als het werkt, dan werkt het. Het is alleen geen blijvende oplossing.'

Plaats kruidenplanten

Kruidenplanten die mieren wel weghouden zijn bijvoorbeeld de majoraan, salie, munt, lavendel of basilicum. Dat soort kruiden zijn overigens ook meteen handig voor in je maaltijd.

Besproei met azijn

Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.

Werkt koffiedrab?

Veel leden van de Radar WhatsApp reageerden dat ze koffiedrab gebruiken om mieren op afstand te houden. Leg de drab op plekken in je tuin waarbij je absoluut geen mieren wil.

Verwijder de koningin

Het nest opheffen doe je door de koningin te verwijderen. Til dus eens een tegel van je terras op en zoek de grootste mier. Dat is de koningin. Zet die uit op een andere plek in de tuin waar ze geen problemen kan geven.

Gebruik een lokdoos

Een lokdoos voor mieren is een bekend middel om mieren te verwijderen uit je tuin. De oplossing is vaak tijdelijk. De doos lokt mieren en door een giftige stof in de doos gaan de mieren dood. Lokdozen gaan zo'n vier weken mee en dienen om de tien vierkante meter geplaatst te worden. Zet ze niet buiten als het regent, daarmee voorkom je dat de giftige stof in je tuin spoelt. Pas ook op met huisdieren als je besluit chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Meer over