97% deelt irritatie over verblindende verlichting in het verkeer

97 procent van ruim 3600 ondervraagden stoort zich weleens aan verblindende lichten in het verkeer, vooral van auto's. 'Vooral die felle blauwe autolampen', zeggen sommigen. Vaak komt het door een verkeerde afstelling – en dat geldt overigens ook andere weggebruikers: 'Van fietsers heb ik soms last als ik wandel. Die led-lampen zijn een plaag.' Hoe voorkom je dat je overlast veroorzaakt met je schijnwerpers, en wat kun je doen tegen verblinding?
Bijna alle ondervraagden (97%) storen zich weleens of zelfs vaak aan te felle lichten in het verkeer. Vooral van auto's, zegt 94 procent: 'Merendeels komt het door verkeerd ingestelde koplampen en door de vele drempels waardoor ik regelmatig denk dat de auto achter mij aan het seinen is', licht iemand toe. Veel mensen hebben het idee dat het steeds vaker voorkomt: 'Veel auto's hebben tegenwoordig een nieuw soort verlichting, is verblindend, vaak ook verkeerd afgesteld.'
Steeds vaker: grotere (hogere) auto's met verkeerd afgestelde koplampen
Feller dan een blik recht in de zon
Het klopt dat autolampen steeds feller zijn geworden, zo blijkt ook uit onderzoek uit 2019 van de ANWB. Het gaat daarbij vooral om ledlampen. Sommige ledlampen schijnen op 20 centimeter afstand wel drie keer zo fel is als een blik recht de zon, blijkt uit het onderzoek. Toch wil de ANWB het juist mogelijk maken dat mensen hun oude (geelkleurige) halogeenkoplampen kunnen vervangen door… led's. Waarom? Omdat oudere lampen nu soms te weinig licht geven, zo licht een woordvoerder toe. Een van de respondenten herkent dit, en ziet ook het probleem:
Nieuwe lampen zijn fijn voor de bestuurder, maar niet voor het overige verkeer
Waarom pleit de ANWB dan niet voor bijvoorbeeld xenonlampen? Die aanpassing is te kostbaar, legt de woordvoerder uit, omdat dan het hele systeem moet worden vervangen in plaats van alleen de lampjes. Via regelgeving hoopt de ANWB juist de verkeerde, veel te felle ledsystemen van de markt te weren.
'Dim'licht?
De standaardverlichting van auto's wordt dimlicht genoemd, als tegenhanger van groot licht. 'Dimlicht dankt zijn naam aan het feit dat het overige weggebruikers niet moet verblinden', schrijft de ANWB op haar site. Veel verkeersdeelnemers zien juist het tegenovergestelde gebeuren. Ook dagrijverlichting, waarover nieuwere auto's beschikken, is feller dan dimlicht; het moet immers ook in daglicht zichtbaar zijn. Automobilisten kunnen opletten dat zij bij schemering op tijd naar dimlicht overschakelen om te voorkomen dat ze anderen verblinden.
Omhoog schijnende fietslampen
28 procent stoort zich ook wel aan fietsers: 'Veel fietslichten staan verkeerd afgesteld: te ver omhoog. Doordat ze tegenwoordig zo fel zijn (en overdreven wit) verblinden ze erg.' Daar zou meer aandacht voor mogen zijn, zoals deze polldeelnemer het mooi verwoordt: 'Het zou mooi zijn als de overheid het juist afstellen meer "belicht" met bijvoorbeeld de slogan "fietsverlichting goed gericht geeft je beter zicht!".'
8 procent noemt andere verkeersdeelnemers zoals brommers en scooters, vrachtwagens en bussen. Slechts 1 procent zegt zich ook wel aan voetgangers te storen: 'Tegenwoordig zie je steeds vaker joggers met een ledlamp, die vaak recht vooruit schijnt en verblindt…'.
Lampen zouden op de weg moeten schijnen
Van alle ondervraagden geeft slechts een half procent aan dat zij zich níet storen aan helle verlichting in het verkeer; integendeel juist, zij vinden het een goede zaak dat verkeersdeelnemers fel verlicht zijn: 'Ben nog steeds een voorstander dat altijd licht gevoerd moet worden, ook overdag.' Toch wordt ook hier een kanttekening geplaatst: 'En als je verblind wordt komt het meestal door verkeerd afgestelde verlichting.'
Zelfs de buschauffeur wordt verblind
'Zelfs als buschauffeur met een hogere zitpositie word ik de hele donker dagdelen door verblind door auto's, scooters, fietsen enzovoorts. Alhoewel de fietsen meer zonder licht rijden in zwarte kleding wat ook heel gevaarlijk is.'
Zelf je koplampen afstellen
Hoe zit het met afstelling van je lampen? Lees hier hoe je je fietslamp het beste afstelt. Ook de koplamen van je auto kun je vaak zelf verstellen, schrijft de ANWB. Heb je een oude auto, dan zitten de stelschroeven op de koplampunit zelf. Bij modernere auto's kun je dat vaak handmatig doen: meestal vind je het knopje daarvoor links naar je stuur, in de vorm van een wieltje met een lampsymbool en pijltjes naar boven en beneden erbij. Andere modernere auto's regelen het automatisch, of dat bij jou het geval is, kun je checken door te kijken of het pijltje naar boven en beneden onderdeel is van het koplampsymbool in je dashboard.
Denk je nou: ik regel dat eenmalig, en dan ben ik klaar, dan zit je ernaast. Wanneer je mensen achterin hebt zitten, of iets zwaars vervoert, dan komt de auto aan de achterkant lager te liggen, en de voorkant (inclusief de koplampen) juist naar boven. Je lampen moeten in dat geval wat naar beneden bijgesteld worden. 'Het is makkelijk te controleren op een garagedeur', tipt een polldeelnemer.
Nieuwe regels APK sinds dit jaar
Toch kan ook de montage van de lampen een rol spelen. Ook daar heeft iemand een tip voor: 'Mijn garage stelt mijn lampen op mijn verzoek goed af, zodat ze geen last veroorzaken.' Dat gebeurt niet altijd automatisch, blijkt uit meerdere reacties, zoals deze: 'Het zou een onderdeel van de APK moeten zijn.' Dat is het echter al. Extra navragen kan natuurlijk geen kwaad, maar ook goed om te weten is dat de RDW sinds dit jaar de richtlijnen voor de dimlichtcontrole heeft aangepast om verblinding van andere weggebruikers te voorkomen.
Tips tegen verblinding
Wat kun je verder zelf doen? Ervoor zorgen dat je autoruit goed schoon is, helpt al een heleboel. Pollrespondenten delen ook nog enkele tips:
- 'Een oud 'auto-rally-truukje' is bij verblinding auto tegenligger, bewust NIET in de lampen kijken maar bewust naast de lampen kijken. Het helpt echt!'
- 'Ik heb het idee dat de lichten te veel naar boven gericht zijn afgesteld. Ik heb zelf daar voor een bril gekocht met gele glazen. Dat werkt erg goed. Heb dan veel minder last.'
Over de poll over verblinding in het verkeer
De poll over te felle verlichting in het verkeer is tussen 31 december 2020 en 28 januari 2021 ingevuld door 3627 mensen. Wil jij je mening en ervaring ook laten meetellen? Geef je op als panellid via deze intake-vragenlijst.