Aanbesteding bevolkingsonderzoek stilgelegd

huisarts800.jpg

De aanbesteding voor een nieuw bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is tijdelijk stilgelegd vanwege vermeende belangenverstrengeling van een van de betrokkenen bij het onderzoek.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd de aanbesteding op te schorten. Woordvoerders van Schippers en het RIVM bevestigen woensdag berichtgeving van NRC Handelsblad hierover.

Vanwege de kwestie maakt het RIVM niet deze week maar pas over een week bekend welk bedrijf de tests mag leveren voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Onderzoek naar hoogleraar

Zaterdag kondigde het VUmc Amsterdam onderzoek aan naar hoogleraar en klinisch patholoog Chris Meijer. Het ziekenhuis wil weten of de hoogleraar commerciële belangen bij het onderzoek verzweeg.

Meijer zou de drijvende kracht zijn achter het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar zijn zakelijke belangen bij dat onderzoek niet hebben vermeld. Volgens het VUmc heeft Meijer sinds 2010 geen melding gemaakt van, of toestemming gevraagd voor nevenwerkzaamheden. 'Hij verkeerde in de veronderstelling dat hij dit, vanwege zijn pensionering in 2010, niet hoefde te melden. Meijer is echter daarna parttime in dienst getreden', schrijft VUmc. De belangen en activiteiten van Meijer worden door het ziekenhuis nu gedocumenteerd om alsnog voor goedkeuring aan het bestuur te worden voorgelegd.

Bron: ANP