Aangetekende brieven nog steeds fout geleverd, PostNL past beleid aan na onderzoek Radar

aangetekende_brief.png

PostNL past de bezorging van aangetekende brieven aan. Radar concludeerde eerder dit jaar dat de levering van de brieven vaak niet goed gaat. De brieven werden zonder handtekening van de ontvanger door de brievenbus gedaan. Uit een recente check blijkt dat het afleveren van de brieven nauwelijks is verbeterd.

"We hebben deze zomer een test gedaan met aparte bezorgers die alleen maar aangetekende brieven bezorgen", aldus PostNL-topman Bob van Ierland. "Dat hebben we op kleine schaal getest, die resultaten zijn heel goed. Dat gaan we nu uitrollen. In 2024 moet dat helemaal ingevoerd zijn."

Dit moet ervoor zorgen dat de gevoelige post op de juiste manier bezorgd wordt. “Het blijft mensenwerk, maar door het zo te doen heb ik er echt alle vertrouwen in”, zegt van Ierland.

Wat is een aangetekende brief?

Bij het versturen van een aangetekende brief betaal je voor de extra service van PostNL. Voor €8,75 online, en €9,25 bij een PostNL-punt, zorgt PostNL ervoor dat de brief pas geleverd wordt als de ontvanger ervoor heeft getekend. Aangetekende brieven bevatten vaak belangrijke informatie of documenten.

Radar nam opnieuw proef op de som

Net als afgelopen maart stuurde Radar twintig aangetekende brieven door heel Nederland naar mensen die niet thuis waren. Zes keer ging de levering goed: de brief werd naar een afhaalpunt gebracht en de bewoners kregen een briefje in de brievenbus. Maar het overgrote deel werd nog steeds niet correct afgeleverd.

Zeventig procent van de brieven belandde, zonder handtekening van de ontvanger, gewoon in de brievenbus. De brieven werden wel ondertekend, maar nooit door de ontvanger. Soms is zelfs de sticker 'aangetekend' van de brief gescheurd.

Foute levering kan grote gevolgen hebben

Een aangetekende brief verstuur je niet zomaar. Zo kan het gaan om belangrijke documenten of bewijzen voor je verzekeraar. Ook aankondigingen voor het betalen van griffiekosten, de verplichte kosten die je moet betalen om een rechtszaak in gang te zetten, gaan via aangetekende post. 

Martin Simmons is een van de gedupeerden. Hij kon de griffiekosten voor een rechtszaak niet betalen omdat de aankondigingsbrief niet werd geleverd. “Het ging om een schadevergoeding van 1.442 euro. Uiteindelijk is mijn zaak niet behandeld en heb ik de schadevergoeding niet ontvangen”, vertelt hij.

ACM moet handhaven

De Rechtbank in Rotterdam heeft op 17 augustus 2023 een uitspraak gedaan in een zaak die een persoon had aangespannen tegen de toezichthouder op post, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder wilde niet handhaven in de zaak van deze persoon, terwijl aangetekende brieven stelselmatig niet goed werden bezorgd.

De ACM zei dat de zaak een individuele zaak was en dat het niet ging om een structureel probleem, daarnaast zou het te tijdrovend zijn. De rechter is het daar niet mee eens en wijst op de vele klachten over aangetekende brieven en zegt in de uitspraak dat de ACM alsnog moet handhaven. Of dat nog relevant is nu PostNL de service aanpast, valt te betwijfelen. 

De nieuwe test met aangetekende brieven en de reactie van PostNL zie je maandag 2 oktober in Radar, 20.25 uur op NPO 2.