background branding

Aantal inbraken neemt weer flink toe

Inbreker_19.06.2020.jpg

Het aantal woninginbraken is de afgelopen weken flink toegenomen, na een eerdere dip vanwege de coronacrisis. Waar er in april en mei wekelijks ongeveer 350 keer werd ingebroken, was dit in de eerste twee weken van juni gestegen naar gemiddeld 450 keer per week, bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie na berichtgeving van De Telegraaf en NU.nl.

In april werd er 1383 keer aangifte gedaan van woninginbraak, tegen 2760 keer een jaar eerder. In mei was dat 1353 keer, tegen 2700 in 2019. In juni wordt er normaal gesproken wekelijks zo'n zeshonderd keer ingebroken. Projectleider woninginbraak bij de nationale politie Sybren van der Velden zegt te verwachten dat het aantal woninginbraken de komende tijd weer verder zal toenemen. 'Als de trend van de afgelopen twee weken doorzet, dan zitten we deze maand weer op evenveel woninginbraken als in juni vorig jaar', aldus de projectleider.

Versoepeling coronamaatregelen

Van der Velden zegt dat de toename komt doordat mensen vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen weer vaker naar hun werk gaan en er meer op uit trekken. 'En inbrekers slaan natuurlijk vooral toe als er niemand thuis is.'

Oude niveau

Verzekeraar Interpolis voorspelt dat het aantal inbraken over drie weken weer op het oude niveau is, als de trend doorzet. 'De toename die we zien in het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van het RIVM. We weten dat 'van huis zijn' een belangrijke voorspeller is voor het inbraakrisico', aldus een woordvoerder. Ook is het aantal inbraken dat de afgelopen dagen gemeld is bij de politie een belangrijke graadmeter voor het inbraakrisico in een buurt. 'We zien vaak dat er in een korte periode meerdere keren in een buurt wordt ingebroken, meestal zo'n vijf of zes keer in korte tijd.'

Tips tegen inbrekers

Voor wie na maanden van thuis zitten weer op pad gaat, heeft de verzekeraar een aantal tips. Zo kunnen mensen doen of ze thuis zijn door verlichting automatisch in en uit te laten schakelen door een timer. Buitenverlichting met een sensor bij de voor- of achterdeur is volgens Interpolis ook een goed idee. 'Inbrekers werken namelijk niet graag in het zicht.' Ook wordt geadviseerd niet alle gordijnen en rolluiken potdicht te doen en eens het hang- en sluitwerk te controleren. 'Goede sloten houden inbrekers buiten. Draai natuurlijk de deur goed op slot als je vertrekt', aldus de verzekeraar.

Tips: zo wapen jij jouw huis tegen inbrekers

Bron: ANP

Meer over