Aantal pijnstillersverslaafden in klinieken stijgt

pijnstiller-20190719.jpg

Afkickklinieken behandelen steeds meer personen die verslaafd zijn aan zware pijnstillers. In zes jaar is het aantal verslaafden van vijf klinieken verdrievoudigd: van 92 naar ruim 292. Dit blijkt uit een rondgang van NRC langs de verslavingszorgorganisaties, met klinieken in onder meer Leeuwarden, Arnhem, Zoetermeer en Almelo. De stijging zet dit jaar door: in de eerste helft van 2019 zijn 252 verslaafden aangemeld.

Behandelaars spreken van een 'nieuwe groep verslaafden'. Ze vrezen dat de groep snel zal groeien en voor problemen kan zorgen in de afkickklinieken, die kampen met personeelstekort. Tussen 2010 en 2017 steeg het aantal gebruikers van zware medicatie van 650.000 tot één miljoen, volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

450.000 van hen nemen oxycodon, een opioïde die qua chemische samenstelling lijkt op morfine maar twee keer zo sterk is.

'Ontpillen': waar moet je beginnen

David van Bodegom is verouderingswetenschapper en schreef een boek over 'ontpillen'. Van Bodegom: 'Het gaat mij vooral om de pil die je iedere dag slikt. Niet omdat je ziekt bent, maar om gezond te blijven. Om gezond te blijven kun je beter andere dingen doen.' Waar moet je beginnen? Radar zocht het voor je uit:

Ontpillen: geschikt voor jou? En waar moet je beginnen?

Bron: ANP MediaWatch / NRC