background branding

'Aantal vertragingen vliegverkeer gaat flink toenemen'

vertraging-vliegvelden-020119.jpg

Europese vliegvelden kunnen de groei van het luchtverkeer niet aan. Als de knelpunten niet worden aangepakt, zal in 2040 het aantal vliegpassagiers dat per dag met vertragingen wordt geconfronteerd, zijn vertienvoudigd tot 470.000. Dat zegt David Marsh, dataonderzoeker bij de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in het AD.

Eurocontrol voorziet een groei van het aantal vluchten in Europa met 53 procent, naar ruim 16 miljoen per jaar. 'Straks krijgt bijna een half miljoen passagiers per dag met een vertraging tot twee uur te maken', zegt Marsh. Eurocontrol vreest dat in 2040 1,5 miljoen vluchten helemaal niet kunnen plaatsvinden. 'Het dreigt een puinhoop te worden.'

Aantal minuten vertraging vorig jaar verdubbeld

Op een gewone zomerdag in 2040 zullen zestien luchthavens vergelijkbare problemen hebben als waarmee het Londense Heathrow nu kampt. Het wordt zo druk, dat elke afwijking van het schema grote gevolgen heeft voor de volgende vluchten. Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal minuten vertraging al ten opzichte van 2017, zo schrijft de krant.

Bron: ANP MediaWatch