Aanvalsplan tegen antibiotica-restistentie

pillen800.jpg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft met onder meer huisartsen en ziekenhuizen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.

Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd. Ook het aantal te vermijden infecties in de hele zorg moet dan flink zijn verminderd. Verder is meer onderzoek nodig naar nieuwe antibiotica en alternatieven daarvoor. Dat staat in het plan dat het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Schippers wijst er al langer op dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor ziektes als blaasontsteking die nu eenvoudig zijn te behandelen weer levensbedreigend kunnen worden.

Extra onderzoek

Om beter te weten hoe resistent geworden bacteriën zich via voedsel naar de mens verspreiden, kondigt het kabinet extra onderzoek aan. In 2016 is er in Nederland een conferentie met ministers van zorg en landbouw uit de EU-landen over de beste aanpak van antibiotica-resistentie in de Europese Unie. Zo'n gezamenlijke aanpak vanuit volksgezondheid en landbouw is volgens het ministerie van VWS uniek.

Update 13:43 uur: nog geen cijfers bekend

Opmerkelijk is dat het vooralsnog onbekend is hoe vaak het nu precies voorkomt dat antibiotica onnodig wordt voorgeschreven in Nederland. 'Daar hebben we nog niet zoveel inzicht in. Daarom gaan we nu een nulmeting starten om daar meer duidelijkheid over te krijgen', zegt een woordvoerder van VWS.

Ook bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zijn hier geen cijfers van bekend. 'We weten wel dat bij 30 procent van de luchtweginfecties het achteraf onnodig bleek om antibiotica voor te schrijven', zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG. Hij onderstreept wel dat Nederland een van de zuinigste landen in Europa is als het gaat om het voorschrijven van antibiotica.

Bron: ANP