Aanvraagprocedure energielabel 'lastig' en 'onduidelijk'

Maar liefst 66 procent van de Radar Testpanel-leden vindt het aanvragen van een energielabel lastig. Zo worden niet alle eigenaren van huizen herkend in het systeem, of beschikken consumenten niet over alle gegevens die gevraagd worden.

Ook over de voorlopige energielabels die de overheid heeft verstrekt zijn consumenten niet tevreden: ruim een derde geeft aan dat naar zijn of haar mening het label niet klopt en moet worden aangepast. Maar het aanpassen levert veel onduidelijkheid op.

Beoordeling op afstand

Bijna de helft van de Radar Testpanel-leden geeft het systeem dan ook het predikaat 'slecht' of 'zeer slecht'. Zo vindt meer dan de helft het onduidelijk wat de extern deskundige doet met de gegevens bij het aanvragen van een definitief energielabel. Deskundigen beoordelen het energielabel van een afstand en komen niet bij je thuis.

In de uitzending

Vanaf 1 januari dit jaar krijgt vrijwel elk huishouden met een koopwoning een voorlopig energielabel. Ga je je huis verkopen of verhuren dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanavond zal in de uitzending over het energielabel gesproken worden.

De enquête werd door ruim 33.000 consumenten ingevuld. Bekijk de complete onderzoeksresultaten.