Aanvragen vaarexamen dit jaar niet meer mogelijk

vaarexamen-nietmogelijk-25102019.jpg

Tot het nieuwe jaar kan niemand in Nederland meer examen doen voor het vaarbewijs. Dat zegt Ben Ros, directeur van Vaarbewijsopleidingen (VBO). Vanwege de vele aanmeldingen is er geen enkele plek meer vrij. De afgelopen twee maanden zijn twee tot drie keer zoveel Klein Vaarbewijzen aangevraagd als normaal. 

De stop tot januari komt doordat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vanaf het nieuwe jaar over de vaarexamens voor kleine boten gaat. Ze zijn dan niet meer in handen van VAMEX, de instantie die de examens nu afneemt. Het Groot Vaarbewijs wordt al bij het CBR afgenomen. 

Mensen zijn huiverig

Mensen zijn bang voor hogere kosten en moeilijkere examens en schrijven zich daarom nu nog snel in. 'Maar mensen zijn ook bang dat het CBR voor het eerst een praktijkexamen introduceert', zegt Ros. 'Dat maakt mensen huiverig, maar ik geloof nooit dat het praktijkonderdeel er komt.' In augustus zouden soms dagelijks maar liefst achthonderd examens afgenomen zijn.

CBR zit niet te wachten op dit besluit

Ros zegt dat de overheid alles op een plek wil onderbrengen, en dat daarom alle vaarexamens straks onder het CBR vallen. 'Maar het CBR zelf zegt het erg druk te hebben en zit dus niet te wachten op dit besluit. Daarnaast wil VAMEX de Klein Vaarbewijzen graag blijven afnemen.'

Het CBR neemt meerdere examens af, waaronder die voor het autorijbewijs. De instelling kampt al langere tijd met problemen. Zo duurt het verlengen van rijbewijzen voor onder anderen 75-plussers, waar een medische keuring voor nodig is, door technische mankementen veel langer dan normaal.

Een vaarexamen wordt op locatie op een computer afgenomen.

Bron: ANP