Aanvulling op WAO misgelopen door Zwitserleven | Radar checkt

Je krijgt geen WAO-hiaatuitkering als je arbeidsongeschikt wordt en ook naar de premievrije opbouw van je pensioen kun je fluiten. Rob Schouw probeert al jaren zijn recht te halen en stuurt een noodkreet naar Fons Hendriks.

Rob Schouw begon op 1 augustus 2000 als helpdeskmedewerker bij Bose. Hij was toen 46 jaar en kreeg twee jaar later hartproblemen. Hij moest geopereerd worden. Rob gaat een paar weken na zijn ingreep weer fulltime aan het werk. 'Ik vond het werk verschrikkelijk leuk', zegt Rob geëmotioneerd tegen Fons. Hij blijkt niet hersteld en kwakkelt met zijn gezondheid. Op 1 maart 2003 meldt hij zich volledig ziek.

Duizenden euro's

Via zijn werkgever is er bij verzekeraar Zwitserleven een arbeidsongeschiktheids- en pensioenverzekering (met WAO-hiaat) afgesloten. Als je arbeidsongeschikt wordt, krijg je een WAO-hiaatuitkering en is er sprake van premievrijstelling en loopt de pensioenopbouw gewoon door. Niet in het geval van Rob. Dit scheelt hem duizenden euro's: in totaal 19.000 euro aan WAO-hiaat. En daarnaast loopt hij - nu hij met pensioen is - ook iedere maand 250 euro pensioen mis, omdat zijn premievrije opbouw is gestopt. 

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Hoe kan dit? Twee maanden na zijn ziekmelding wordt Rob op 1 mei 2003 ontslagen door Bose. Op 1 maart 2004 (na 52 weken wachttijd) ontvangt hij van het UWV een brief: Hij is volledig afgekeurd en arbeidsongeschikt. Het UWV hanteert een jaar wachttijd na de eerste ziekmelding, omdat je in dat jaar nog kunt herstellen. Rob wordt helaas niet beter. En 18 jaar na zijn ontslag en arbeidsongeschiktheid is Rob nog steeds in discussie met Zwitserleven. Het draait in dit conflict om de vraag: wanneer ben je arbeidsongeschikt?

52 weken wachttijd

Volgens Rob Schouw telt de dag waarop je je ziek meldt (in zijn geval 1 maart 2003) als arbeidsongeschikt. Maar Zwitserleven gebruikt een termijn van 52 weken wachttijd: dus 1 maart 2004. De verzekeraar schrijft in een brief: 'Helaas bent u door uw werkgever binnen de gestelde 52 weken wachttijd uit dienst gemeld. Hierdoor ligt uw eerste ziektedag wel voor de datum van uitdiensttreding, maar de toekenning van prestaties ligt na de datum van uitdiensttreding.' Simpel samengevat. Op 1 maart 2004 was Rob niet meer in dienst bij Bose en zijn alle rechten op de verzekering vervallen. Ze hoeven niets uit te keren. 

Rechterlijke dwaling

Rob legt zich niet neer bij het besluit en stapt naar de rechter, maar die geeft hem ongelijk.  Rob snapt hier niets van, want in een eerdere uitspraak van de Hoge Raad staat dat het recht op een WAO-uitkering ontstaat op de dag dat de arbeidsongeschiktheid intreedt. 

Dus de dag waarop je ziek bent en niet wanneer je een WAO-uitkering krijgt. Rob ziet deze uitspraak als een rechterlijke dwaling.

Dag dat je ziek bent is bepalend

Fons Hendriks stapt naar pensioenrechtadvocaat Theo Gommer en die is heel duidelijk. 'Eigenlijk is de zaak heel makkelijk. En de Hoge Raad heeft het al voordat meneer Schouw ziek werd al een keer uitgesproken. Bepalend is dag dat je ziek wordt en niet na een jaar wachttijd als je een WAO-uitkering krijgt. Het moment na een jaar dat hij daadwerkelijk recht kreeg op een WAO-uitkering. De Hoge Raad heeft gezegd vanaf de eerste ziektedag heb je een voorwaardelijk recht als je een jaar later nog ziek bent. Ze hebben naar het verkeerde moment gekeken. Ik ben helemaal verbaasd - ik heb het afgestemd met andere deskundigen - dat het Hof deze uitspraak heeft gedaan.' 

In cassatie

Rob Schouw laat het er niet bij zitten en stapt naar de Hoge Raad en gaat in cassatie. Fons Hendriks heeft Zwitserleven benaderd om voor camera te reageren. De verzekeraar - die tegenwoordig opereert onder de naam Athora Nederland - wilde dat niet en liet het bij een schriftelijke verklaring.

Forumreacties

10
  • Door Radar

Als je arbeidsongeschikt wordt, krijg je een WAO-hiaatuitkering en is er sprake van premievrijstelling en loopt de pensioenopbouw gewoon door. Niet in het geval van Rob. Dit scheelt hem duizenden euro's. En daarnaast loopt hij - nu hij met pensioen is - ook iedere maand 250 euro pensioen mis, omdat zijn premievrije opbouw is gestopt. Vanavond om 20.30 uur in Radar: Aanvulling op WAO misgelopen door Zwitserleven https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/aanvulling-op-wao-misgelopen-door-zwitserleven-radar-checkt/

  • Door kweenie

Ik heb de uitzending niet gezien, maar zoals het in deze topicstart staat is iets te kort door de bocht. Als je arbeidsongeschikt wordt, dan heb je vaak recht op premievrijstelling, maar dat zul je dan wel binnen een bepaalde periode moeten aanvragen.

  • Door Dirkjelle

dit verhaal klopt niet helemaal.. pensioenopbouw loopt wel door, maar voor 70%. bovendien loopt de hiaatuitkering bij mij tot mijn 65ste.. dus niet tot aan mijn pensioen.