Aardlekschakelaars

Onlangs is een productiefout in een serie aardlekschakelaars van een bepaalde firma geconstateerd. Ruim 150.000 aardlekschakelaars in meterkasten in Nederlandse woningen moeten nu gecontroleerd worden, maar installateurs blijken voor dit klusje nog niet echt warm te lopen. Hoe gevaarlijk is de situatie?

De check of u mogelijkerwijs een defecte schakelaar heeft, vindt u op www.abbcheck.nl.

Begin dit jaar kwam er een klein artikel in Dagblad De Pers over een productiefout in de aardlekschakelaar van ABB. Het gaat om de aardlekschakelaars van het type F200, F360 en F370 die geproduceerd zijn tussen januari 2003 en mei 2005. Maar wat doet een aardlekschakelaar precies? En hoe gevaarlijk is de productiefout?Wat doet een aardlekschakelaar?

Vrijwel elk huis heeft er een of meerdere, maar wat doen ze nu eigenlijk? En hoe belangrijk is een aardlekschakelaar voor de veiligheid?

Een aardlekschakelaar is sinds het midden van 1997 in huisinstallatiegroepen verplicht. Hij dient ter beveiliging van personen. Het dient aanbeveling een installatie van voor 1975 te voorzien van een 30 mA aardlekschakelaar – of automaat.

Het werkingsprincipe van de aardlekschakelaar berust op het registreren (meten) van het verschil tussen de stroom die naar een toestel toegaat en de stroom die van het toestel af komt. Dit stroomverschil bedraagt in normale omstandigheden nul. Bij een defect waarbij een apparaat onder spanning komt, vloeit de stroom via de beschermingsgeleiding naar de aarde weg. Hierdoor ontstaat een verschilstroom, waardoor de aardlekschakelaar bij een verschilstroom van minimaal 30 mA in actie komt. Behalve de wandcontactdozen die van een beschermingscontact zijn voorzien, moeten ook metalen onderdelen, zoals de radiator, het wapeningsnet in de vloer, de douchebak, het bad en de waterleiding in een badkamer, van een vereffeningsleiding worden voorzien.

Het is verstandig de aardlekschakelaar twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij de ingang van de zomer- en wintertijd, te testen. Na het indrukken van de testknop 'T' moet de installatie direct automatisch uitgeschakeld worden. Als dit niet gebeurt, is het verstandig een installateur te raadplegen. Een volledige handleiding voor het gebruik van de aardlekschakelaar of automaat moet in de meterruimte hangen. Eenmaal in de tien jaar moet de installateur een eenvoudige controle uitvoeren op de werking van de aardlekschakelaars.Productiefout

ABB heeft via de groothandel en leveranciers de installateurs op de hoogte gesteld van de productiefout. Deze moeten nu actie ondernemen om de verdachte schakelaars te gaan testen en, mochten deze defect zijn, vervangen. De installateurs lijken deze taak echter niet de hoogste prioriteit te geven, al is dit wel wat zowel de fabrikant als de branche-orgnanisatie Uneto-VNI hen voorschrijft. Veel installateurs vinden de vergoeding voor de gemaakte tijdsinvestering (administratie, voorrijden, testen en vervangen) vanuit ABB te laag.

Nu blijven er dus vele duizenden verdachte, en mogelijk defecte, aardlekschakelaars in de meterkast zitten, met mogelijk verstrekkende gevolgen. Pas dinsdag 6 maart jl. is ABB met de branchevereniging een hogere vergoeding overeengekomen. De Voedsel en Warenautoriteit, die het hele proces in de gaten houdt, heeft ABB laten weten dat eind mei 2007 alle aardlekschakelaars vervangen zouden moeten zijn. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag?Wat kunt u doen?

Ga naar de website www.abbcheck.nl.