ABN AMRO schikt in hypotheekrentekwestie: goede zaak of niet?

ABN_14.02.2020.jpg

Stichting EURIBAR en ABN AMRO hebben geschikt. Klanten die zich in de stichting verenigd hebben, vinden dat ze jarenlang een te hoge hypotheekrente hebben betaald. De bank komt ze nu tegemoet en betaalt 62,5% van de te veel betaalde premie terug. StopdeBanken, een andere stichting die al jaren een juridische strijd voert met ABN AMRO, staat niet achter deze schikking. 'Doe het niet', adviseert zij.

De schikking geldt hier voor de Euribor-hypotheken. De premie die je voor deze hypotheeklening betaalt, wordt bepaald door de stand van de Euribor-rente. In 2009 en 2012 heeft  ABN AMRO zich hier niet aangehouden, maar de premie van haar klanten ongevraagd verhoogd. Deze verhogingen gaat de bank nu dus voor 62,5% terugbetalen, berekend tot maximaal 1 april 2019.

ABN AMRO zegt op haar site dat klanten die hiervoor in aanmerking komen, halverwege maart een brief krijgen. Het maakt dan niet uit of je wel of geen donateur bent van de stichting EURIBAR of Stop De Banken. Lees de laatste ontwikkelingen ook op de site van ABN AMRO.

Radar besteedde ook al eerder aandacht aan deze zaak. Bekijk:

ABN AMRO wijzigt boeterentebeleid en verlaagt Euribor-renteopslag

Stop de Banken wil snel compensatie van ABN AMRO

StopdeBanken wil minimaal 70%

Lex Makkinje van StopdeBanken zegt dat zijn stichting ook in gesprek was met ABN AMRO over een schikking. Deze haakte af nadat duidelijk werd dat de bank richting de 60% vergoeding gaat. De stichting van Makkinje wil minimaal 70% vergoeding.

De juridische strijd met de bank wil Makkinje niet opgeven. In eerdere rechtszaken zijn de klanten al in het gelijk gesteld. Maar in een hoger beroep heeft de Hoge Raad de zaak teruggegeven aan het Gerechtshof. Dat ziet Lex Makkinje met vertrouwen tegemoet. 'Het is van belang dat er wordt gesproken. Mag een bank altijd maar wijzen naar de kleine lettertjes in de voorwaarden? Die zijn al door heel wat civiele rechters onredelijk bezwarend verklaard. En moeten dus worden vernietigd.'

Makkinje laat weten dat er vandaag namens de stichting een dagvaarding de deur uit is gegaan. Hiermee geeft StopdeBanken het signaal af dat de huidige schikking van ABN AMRO met EURIBAR vooral een 'eenzijdige schikking' is.