ABN AMRO sluit helft geldautomaten vanwege plofkraken

PlofkraakABN_03122019.jpg

ABN AMRO heeft per direct 470 geldautomaten gesloten. Dat heeft de bank gedaan vanwege het toegenomen risico op plofkraken de laatste tijd. Het gaat om ongeveer de helft van alle geldautomaten van ABN AMRO. De bank gaat direct aan het werk zodat klanten van de gesloten automaten snel weer in de eigen buurt geld op kunnen halen.

De 470 geldautomaten, 380 van ABN AMRO en 90 stuks die recent zijn omgebouwd tot een merkloze Geldmaat, zijn allemaal van hetzelfde type. Dat type automaat was de laatste tijd een geliefd doelwit voor criminelen die door middel van een plofkraak aan het geld wilden komen.

Andere locatie

Volgens een woordvoerder zijn verschillende oplossingen mogelijk. Zo kan een ander type geldautomaat worden geïnstalleerd, maar ook kan in sommige gevallen aan een andere locatie worden gedacht. ABN AMRO gaat zo snel mogelijk in kaart brengen wat mogelijk is en op welke plaatsen de nood het hoogst is.

Lees ook: Amsterdam wil geldautomaten bij huizen weghalen

Vorige week maakte ABN AMRO al bekend tientallen automaten te sluiten. 'Maar dat bleek niet voldoende', stelt een woordvoerder. De bank heeft overleg gehad met andere banken voor zij de beslissing nam. ABN is naar eigen zeggen de enige bank in Nederland die het betreffende type automaat in gebruik had.

ABN AMRO heeft op nog ongeveer 400 locaties geldautomaten van andere typen. Die blijven wel in gebruik.

Bron: ANP