background branding

ABN AMRO wijzigt limiet voor kosteloos geld opnemen: betalen vanaf € 12.000 per jaar

abn-opnemen-18052021.jpg

Klanten van ABN AMRO moet per 1 juli gaan betalen als ze binnen een jaar te veel contant geld hebben opgenomen. Eerder communiceerde de bank een limiet van 10.000 euro per jaar, maar dat is nu aangepast naar 12.000 euro. Dit komt neer op 1.000 euro per maand en zo'n 230 euro per week.

Radar berichtte eerder al over de tariefwijziging van ABN AMRO. De bank liet aan Radar weten dat de nieuwe tarieven zijn bedoeld om grote contante geldstromen te ontmoedigen, waarmee witwassen en fraude tegen moet worden gegaan.

Klanten met een gewone betaalrekening mogen nu dus 12.000 euro kosteloos opnemen per jaar (in binnen- en buitenland). Daarna betalen ze per transactie vijf euro plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Voor studentenrekeningen ligt de limiet op 6.000 euro en bij de jongerengroeirekening is dit 2.000 euro. Een overzicht van de tarieven vind je op de website van ABN AMRO. 

Veel kritiek op nieuw beleid

Veel consumenten spraken hun onvrede uit over het beleid van de bank. Ook de Consumentenbond heeft zich hiertegen uitgesproken en roept de ABN AMRO op om het beleid in te trekken.

'Consumenten bepalen of het gebruik van contant geld afneemt en in welk tempo. Niet de banken. Dat is niet alleen ons standpunt, maar ook dat van De Nederlandsche Bank en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer', zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond, die dinsdag in gesprek gaat met ABN AMRO.

Wat doen andere banken?

Naar aanleiding van het nieuws over de ABN AMRO heeft Radar ook van andere banken uitgezocht of ze al kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld óf erover nadenken om dit te gaan doen. 

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVARA) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.