background branding

ABP gaat financiële schade door nabetaling pensioen vergoeden

abp-vergoeding-25052021.jpg

Pensioenfonds ABP gaat schade vergoeden die mensen hebben geleden door een verlate pensioenuitkering. Duizenden mensen kregen jarenlang niet het pensioen waar ze recht op hadden, waarna ABP deze mensen in één klap het achterstallige pensioen had uitgekeerd. Dit zorgde weer voor nieuwe financiële problemen.

Doordat mensen ineens een groot geldbedrag op hun rekening kregen, ontstonden er onder andere problemen bij de inkomstenbelasting en de toeslagen. Mensen hadden door de grote uitkering bijvoorbeeld geen recht meer op zorgtoeslag, waardoor ze dit terug moesten betalen. Dit was niet gebeurd als ABP het pensioen gewoon gespreid had uitgekeerd over de jaren heen.

Radar berichtte eerder al over 16.000 arbeidsongeschikten die niet het arbeidsongeschiktheidspensioen (AOP) kregen waar ze recht op hadden. Ook zij kregen in één keer het achterstallige bedrag uitbetaald. 'Een inkomen boven de 68.507 euro komt in het hoogste belastingtarief van 49,5 procent. Als het bedrag over negen jaar was uitbetaald had ik maximaal 37,35 procent belasting hoeven betalen. Ik vind dit oneerlijk. Ik kan er toch niets aandoen dat ABP dat niet heeft uitgekeerd?', liet gedupeerde Robert van Lawick destijds aan Radar weten.

Vergoeding voor iedereen met nadelige gevolgen van teruggave

ABP werkt dus nu aan een compensatieregeling voor iedereen die te maken heeft gehad met een grote teruggave en daar financiële schade van heeft ondervonden. Dit geldt dus ook voor de arbeidsongeschikten, laat woordvoerder van ABP Jos van Dijk weten. 

Geen vergoeding voor schade die je zelf kunt oplossen

Belangrijk is wel dat dit niet automatisch betekent dat ABP alle schade gaat vergoeden die je hebt geleden. 'Het gaat alleen om schades die niet door eigen handelen kunnen worden beperkt of teniet worden gedaan', zegt Van Dijk. 

In sommige gevallen kun je namelijk zelf een regeling aanvragen om onder de financiële schade uit te komen, en dan gaat de ABP de schade niet vergoeden. Je hebt bijvoorbeeld de middelingsregeling bij de Belastingdienst, die je kunt gebruiken als je een sterk wisselend inkomen hebt. Ook kun je bij de huurtoeslag een uitzondering aanvragen voor een jaar. 'Mensen moet kijken wat ze kunnen doen bij de Belastingdienst. Wat er overblijft aan schade gaan wij naar kijken.'

Op de website van ABP kun je vinden wat je allemaal zelf kunt doen als je het idee hebt dat je financiële schade hebt geleden. 

Weken tot maanden voordat regeling er is

Het zal nog wel even duren voordat de gedupeerden op vergoeding kunnen rekenen, de verwachting is enkele weken tot maanden. 'We moeten eerst in kaart brengen wat voor schades er zijn en hoe we dit kunnen vergoeden. Zodra dit duidelijk is zullen we hierover communiceren', zegt Van Dijk. Naar verwachting is dit na de zomer.