ABP haalt miljoenen aan pensioengeld terug na fout

abp-01032019.jpg

Pensioenfonds ABP haalt, na een fout, circa drie miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerd pensioen terug bij 700 gepensioneerden. Zij ontvingen de afgelopen vier jaar van ABP een partnertoeslag, terwijl zij daar, volgens ABP, geen recht op hadden. De gepensioneerden wisten dit niet en worden hierdoor flink gedupeerd. Zij hebben het ontvangen pensioengeld al uitgegeven en moeten nu van een verlaagd pensioen duizenden euro's terugbetalen. Dit meldt tv-programma Meldpunt (MAX), dat vrijdagavond aandacht aan de zaak besteedt.

De fout werd eind 2014 gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die had niet aan APG, de uitvoeringsorganisatie van ABP, doorgegeven dat de inkomenssituaties van de betrokken pensioendeelnemers was veranderd. Daardoor hadden zij geen recht meer op een toeslag van ABP. Zo stapelde een maandbedrag van een paar honderd euro zich op tot duizenden euro's aan onterecht uitgekeerd pensioen per persoon.

Twintig gepensioneerde stellen, bij wie in februari direct pensioen werd ingehouden, meldden zich bij de MAX Ombudsman Rogier de Haan. Zij voelden zich overvallen door de terugvorderingsactie van Omroep Max.

Terugstorten van ingehouden pensioengeld

De ABP-zegsman erkent dat het fonds wel erg snel is geweest met de terugvorderingsactie. ABP biedt daarvoor excuses aan. Het ingehouden pensioengeld wordt door ABP teruggestort. Maar uiteindelijk moet het te veel ontvangen pensioengeld wel worden terugbetaald. 'Die 3 miljoen euro is immers van alle deelnemers aan het fonds', aldus de ABP-zegsman.

Terugvorderingstermijn

Het ABP meldde aan het programma Meldpunt dat het de terugvorderingstermijn, die standaard op maximaal 60 maanden staat, verlengt tot 72 maanden.

Door dezelfde fout van de SVB hebben overigens ook 300 mensen te weinig pensioen ontvangen. ABP zorgt ervoor dat dit geld alsnog bij die gedupeerden terechtkomt.

Bron: Meldpunt / ANP MediaWatch