'ABP moet stoppen met beleggen in tabaksindustrie'

abp-beleggen-taba31052017.jpg

Het ABP-pensioenfonds moet stoppen met de miljardenbelegging in de tabaksindustrie, vindt de Stichting Rookpreventie Jeugd. Om dat te bereiken, begint de stichting woensdag een campagne om alle 85 deelnemers die zijn aangesloten bij het ABP op te roepen zich te verzetten tegen deze 'dodelijke' beleggingen.

Volgens de stichting belegde het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, het grootste pensioenfonds in Nederland, vorig jaar 1,5 miljard euro in de tabaksfabrikanten. Ook na herhaaldelijk aandringen van de stichting om hiermee te stoppen, gaat het ABP ermee door. Bij het fonds is geld ondergebracht van de pensioenen van ambtenaren, leraren en veel medewerkers in de zorg.

Een paar andere belangrijke pensioenfondsen stopten al wel met tabaksbeleggingen, stelt de stichting. Ze wijst erop dat elk jaar wereldwijd zes miljoen mensen sterven aan ziektes die het gevolg zijn van roken. In Nederland gaat het om ruim 20.000 mensen, van wie de helft voor haar of zijn pensionering.

'Beleggingen in tabak zijn nog geen half procent'

'Beleggingen in tabak maken nog geen half procent uit van ons vermogen', zegt een woordvoerster van ABP in een reactie. Wel stelt de keuze tussen rendement en volksgezondheid de pensioenreus voor een dilemma dat ook vaak in gesprekken met de deelnemers naar voren komt. 'Er zijn sterke voor- én tegenstanders.'

'Tabak is legaal', aldus de zegsvrouw. Wel let de pensioenbeheerder op eventuele misstanden in de sector, zoals kinderarbeid en onethische marketingpraktijken.

Internationale dag tegen het roken

Woensdag is het de internationale dag tegen het roken. Dan pleiten ook vier grote Amerikaanse investeringsmaatschappijen voor een wereldwijde actie om aandelen in de tabaksindustrie van de hand te doen.

Bron: ANP