Account aanmaken verplicht? 63% breekt online bestelling er weleens om af

online-bestelling-enq-11-07-2019-780.jpg

Een grote bron van ergernis: je doet een eenmalige, online bestelling en je moet daarvoor een account aanmaken. Bijna 9 op de 10 van de ruim 30.000 door Radar ondervraagde mensen vindt dit vervelend. 63 procent breekt weleens een bestelling af vanwege zo'n verplicht account.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen er niet op zitten te wachten om verplicht een account aan te maken voor een wat hun betreft eenmalige bestelling. Maar liefst 87 procent zegt dit vervelend te vinden, waarvan het overgrote deel het zelfs héél vervelend vindt.

De grootste ergernis, zo geeft 81 procent van degenen die zich ergeren aan, is het moeten achterlaten van gegevens. 49 procent stoort zich aan de onnodige tijd die het kost om zo’n persoonlijke inlog te maken. Nog eens 49 procent vindt het vervelend om inloggegevens te onthouden, 30 procent stoort zich ook aan het moeten bedenken van (weer een nieuw) wachtwoord.

Protesteer tegen account met een mail

Een respondent die aangeeft soms weleens een bestelling af te breken vanwege het moeten aanmaken van een profiel, zegt: 'Het is beter om aankopen te doen zonder al te veel data achter te laten, en de site waar verplicht om een account wordt gevraagd een mail te sturen en te vermelden dat je geen aankopen wil doen om die reden.'

Veilige wachtwoorden en tijdelijke mailadressen

Een nieuw account betekent ook: meer inloggegevens onthouden. Vervelend, en: hoe houd je het overzicht? 51 procent noteert of onthoudt wachtwoorden om een eerder aangemaakt account weer binnen te komen. 31 procent vraagt iedere keer een nieuw wachtwoord aan. 3 procent gebruikt een tijdelijk e-mailadres en maakt steeds een nieuw account aan.

Stel: je maakt een account aan bij een website die de beveiliging niet op orde heeft. Als die website wordt gehackt, dan ligt je mailadres op straat. Heb je dat wachtwoord voor verschillende profielen gebruikt, dan kunnen fraudeurs ook toegang krijgen tot andere accounts. Verschillende wachtwoorden zijn dus belangrijk. Radar geeft je zes tips voor een veilig wachtwoord.

Als je mailadres in verkeerde handen komt, dan kan dat betekenen dat die online gaat rondzwerven en dat je daardoor spam ontvangt. Een tijdelijk mailadres kan een oplossing zijn. Hoe je zo'n wegwerp-e-mailadres aanmaakt lees je hier.

Account verwijderen? 'Dat kan alleen telefonisch...'

De meerderheid van de ondervraagden (60%) zegt altijd correcte informatie op te geven bij het registreren, en geen gegevens te verzinnen. 29 procent geeft weleens niet-correcte gegevens op, maar zorgt wel dat die enigszins overeenkomen met de werkelijkheid, 12 procent geeft - waar mogelijk - niet-correcte gegevens op.

66 procent zegt nooit geprobeerd te hebben een aangemaakt account weer te verwijderen. Een respondent geeft aan dat verwijderpogingen zonder succes waren: 'Het account zelf verwijderen is mij nooit gelukt, ik moest altijd telefonisch contact opnemen om het bedrijf mijn gegevens te laten verwijderen.'

Restaurantreserveringen, openbare wifi en kledingsites

Als we vragen naar voorbeelden waarbij een account aanmaken verplicht was, worden onder meer restaurantreserveringen, het theater, voetbalkaartjes en uitzendbureaus genoemd. Een respondent laat ons weten dat er ook een profiel aangemaakt moest worden bij het stemmen op een culturele productie, en een ander moest zich registreren om gebruik te kunnen maken van openbare wifi. Ook verschillende kledingsites, zoals H&M en BonPrix.nl, en andere webshops, bol.com, CoolBlue, en onlinedrogist.nl komen voorbij.

Mensen verplichten een account aan te maken is niet verboden, laat de Autoriteit Consument & Markt aan Radar weten. De optie 'bestellen als gast' (dus zonder account) is wel een wens van de ondervraagden, sterker nog, 95 procent vindt dat organisaties deze optie verplicht zouden moeten aanbieden.

Zover is het dus nog niet. Wel zijn organisaties verplicht om aan te geven wat er met de opgevraagde gegevens wordt gedaan. Deze informatie wordt niet altijd gegeven, of is moeilijk te vinden, want 91 procent zegt niet precies te weten wat een bedrijf met de gegevens doet.

Over het onderzoek

De vragenlijst kon tussen 20 oktober en 30 november 2018 worden ingevuld. 30.691 mensen deden mee aan het onderzoek.

Wil jij je ervaring delen?

Wil je jouw mening geven en je ervaringen delen met Radar? Word dan lid van het Radar Testpanel! Je krijgt dan uitnodigingen voor onderzoeken. Meld je aan voor het Radar Testpanel.