background branding

ACM beboet de Nederlandse Incassocentrale

incassocentrale-persbericht-12-02-2018-780.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de Nederlandse Incassocentrale beboet. Volgens de ACM heeft het incassobureau consumenten onder druk gezet om ongeldige rekeningen te betalen. Het kantoor, ook bekend onder de naam Credit Invest, moet 415 duizend euro betalen.

'Bij incasso gaat het vaak om kwetsbare consumenten', aldus Bernadette van Buchem, directeur consumentenzaken van de ACM. 'Wij treden daarom op tegen incassobureaus die de regels niet naleven.'

Radar besteedde eerder al aandacht aan de werkwijze van incassobureaus, en ging met de verborgen camera langs bij de Nederlandse Incassocentrale.Bekijk de uitzending: de werkwijze van incassobureaus

En: op 12 februari besteedt Radar opnieuw aandacht aan incassobureaus.Lees meer over de uitzending

Ongeldige overeenkomsten

De Nederlandse Incassocentrale is ook bekend onder de namen Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service en Credit Invest. Het bedrijf eiste dat consumenten rekeningen betaalden voor ongeldige overeenkomsten.

Als consumenten weigerden te betalen of opheldering vroegen over hun rekening bleef het bedrijf hardnekkig aandringen bij de consument om de rekening te betalen. Het bedrijf gaf geen informatie over de rekening, ook niet als de consument de rechtsgeldigheid ervan betwistte. Het ging vaak om rekeningen van ongewenste abonnementen, zoals op kortingsdiensten.

Gerechtelijke procedures en hoge incassokosten

De Nederlandse Incassocentrale dreigde consumenten met gerechtelijke procedures en hoge incasso- en proceskosten. Consumenten voelden zich vaak gedwongen de onterechte vorderingen toch te betalen. Consumenten hebben het recht om te weten welke rekening het incassobureau incasseert en of die vordering wel terecht is.

De Nederlandse Incassocentrale heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen het besluit. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar dit bedrijf. De ACM heeft gegevens uit haar onderzoek met het OM gedeeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt aan Radar dat er een onderzoek loopt naar Credit Invest. Dat onderzoek kan nog maanden duren. Volgens het OM is het mogelijk dat er een strafrechtelijke vervolging komt, maar op dit moment is daar nog niets met zekerheid over te zeggen. 

Intrum Justitia doet toezeggingen na onderzoek ACM

De ACM ontving ook klachten over incassobureau Intrum Justitia en startte daarom een onderzoek. Intrum Justitia heeft daarop toegezegd niet te dreigen met bevoegdheden die zij niet heeft. Het bedrijf belooft verder consumenten te informeren over de rekening, en goed bereikbaar te zijn voor vragen en klachten. Tot slot zegt Intrum Justitia te kijken naar de persoonlijke en financiële omstandigheden van de consument om zo een passende oplossing te vinden. Als Intrum Justitia zich niet aan deze beloftes houdt kan het bedrijf alsnog een boete krijgen, aldus de ACM.

Bron: ACM